Pessoa-bettet.

Asslatjejerna / 06 Augusti, 2011 - 19:47 /

Hur många gånger har ni hört det här "Åh, h*n går så bra på det bettet"?

Vissa familjer med häst vet inte ens om pessoabettets funktion. En del använder det i dressyr för att "få hästen att kröka på nacken", men man använder det även till en häst som drar. Men om du nu behöver ett starkare bett finns det flera andra som är ett mycket bättre val!
Många tror också att dom gör bettet bättre om dom sätter på en kedja, så bettet får hävstångseffekt. Men det blir inte samma funktion som på exempel ett pelham, utan kedjan klämmer bara och nyper i hästens skinn.
Ett pessoabett består av ett grundbett som kan vara både rakt och delat men meden eller två extra ringar i. Ju längre ner man har tyglarna ju hemskare blir bettet. Om man däremot har tyglarna (och sidostycket) i den stora ringen så fungerar det nästan som ett vanligt, i bildens fall tvådelat. Men då kan man lika gärna byta bettet.

 

Funktionen då? Jo, när du tar i tyglarna gör sidostyckenas rotation att ett tryck skapas uppe vid nacken, där hästarna har massvis av nerver. För att undvika detta tryck sänker hästen huvudet. Men när du tar i tyglarna trycks även bettet upp i gommen vilket gör att hästen vill höja huvudet eller ta det framåt. Detta ger då dubbla signaler! Eftersom pessoabettet inte hindrar en från att kunna "dra för mycket" så kan hästen få sår och tryckskador i munnen.

När man rider hästen i form vill man ju kunna ge den beröm i form av eftergift. För att göra det med ett sådant här bett krävs det att man släpper ut tyglarna helt, utan nått som helst kontakt i munnen.
Eftersom hästen känner minsta lilla man gör, fast man inte tror det så blir den tillslut stum och trasig i munnen. Vilket gör att om man nu byter bett är hästen psykiskt blockerad och man kanske då väljer att betsla upp hästen. Utan vetskap om varför.

Pessoabettet är det sämsta alternativ för att försöka bli kvitt sina problem.

Folk som inte vet om bettets funktion är oftast dem som använder det. Men nu när ni förstått det (Hoppas jag?) tror jag aldrig att ni som hästmänniska skulle stoppa det i eran hästs mun. Jag hoppas min text har vart klar nog och givit den förståelsen.

Postat av: Mirriz

sv; ja, jag kom felfri i 70 klassen med :D

2011-08-06 @ 20:12:58
URL: http://ponnyphoto.blogg.se/
Postat av: TILDA CORNELIA - tildacornelias.blogg.se

Hur mår ni?

2011-08-06 @ 21:30:55
URL: http://tildacornelias.blogg.se/
Postat av: caiza

sv: tack så mycket! :D

2011-08-06 @ 21:43:59
URL: http://caizawidin.blogg.se/
Postat av: ems

Allt bra ? =)



Kika gärna in och deltarar i mina tävlingar som jag har. bland annat kan du kamma hem en gratis och snygg ring som du får välja själv :)



hoppas du får en bra kväll :)

puss o kram

2011-08-06 @ 22:10:35
URL: http://emsinthebox.com
Postat av: Elin Sandelin

sv: taack :D



KAMERA TILL SALU!

2011-08-06 @ 22:35:24
URL: http://eelinmarlenesandelin.blogg.se/
Postat av: tovesegnablogg.blogg.se - tove - en tvillingsyster

Nästan, kompis o syster på bilderna:)

2011-08-07 @ 00:11:23
URL: http://tovesegnablogg.blogg.se/
Postat av: JenniferNilsmark

sv: snart kommer bilderna upp :)

2011-08-07 @ 00:22:50
URL: http://nilsmarkens.blogg.se/


Namn:
Kom ihåg mig?

Mail

Bloggadress:

Kommentar: