Att välja sadel...

Asslatjejerna / 08 Oktober, 2011 - 22:44 /

Välja sadel

Att välja sadel till sig och hästen är inte så enkelt Viktigast är ju att den passar både dig och hästen. Att man sen väljer sadel efter vad man har tänkt att göra med hästen är ju också viktigt. 


Det är ju tillexempel jätte jobbigt att hoppa i en dressyrsadel, nästan omöjligt enligt mig. Det är också svårt att rida dressyr i en hoppsadel.


Allroundsadel är gjord för dom ryttare som inte vill inrikta sig på något speciellt utan göra lite av varje inom den klassiska ridningen.


Western, islands och handikappsadlar är andra typer av specialiserade sadlar som gagnar sin typ av ridning.


Det är också bra om sadeln är lagom stor så att man får plats ordentligt eller såklart lagom liten för de mindre ryttarna. En B ponnysadel brukar kanske vara runt 14-15 tum och en normal damsadel 17-17,5. Men det är såklart olika ju större rumpa ju större tum på sadeln.


Man måste såklart prova sig fram så att man hittar rätt, det brukar man känna ganska tydligt. Är sadeln för liten blir man liksom fastlåst och är den för stor kanar man omkring.


Hur ska den ligga?
Sadeln skall ligga stadigt mot hästens rygg utan att det blir någon luft mellan sadel och hästens rygg.
Men det ska vara luft mellan ryggraden och sadelbommen. När hästen sänker halsen skall du kunna se rakt igenom mellan sadelbomsrännan och hästens ryggrad.
Ryggraden får nämligen inte utsättas för belastning från sadeln.

Mellanrummet som finns mellan de båda stoppade putorna på sadeln undersida är en annan viktig bit när det gäller ryggradens behov av att inte belastas. Dessa två putor ska vila på de båda muskelsträngar som går på var sin sida om ryggraden. Är det för tätt (mindre än tre fingrars bredd) kommer det att klämma mot hästens ryggrad.


vidare så ska sadeln ligga relativt rakt och inte tippa varken framåt eller bakåt. 


Bomvidden är en annan viktig sak att tänka på när sadeln ska väljas ut. Om framvalvet kommer för lågt är bomvidden förmodligen för vid. Sadelns belastnig blir felaktig och framvalvet trycker mot manken vilket kan leda till otäcka tryckskador.


Hästen måste kunna lyfta halsen uppåt utan att framvalvet går emot manken.
Är framvalvet för högt kommer sadeln aldrig riktigt ner på hästens rygg, den ligger inte stadigt och till på köpet kniper det mot ryggraden och dess muskler. Detta kommer att göra ont på hästen och hindra dess rörelser. 


Det finns en hel djungel av olika sadlar där ute i olika prisklasser, jag skulle inte rekomendera de allr billigaste varianterna eftersom de ofta är av lite sämre kvalitet lägg hellre pengar på en bättre begagnas isåfall, man kan få en sadel omstoppad för en ganska liten peng.


Här följer lite olika varianter

 


Syntet sadel
Vintec allround för runt 4500 kr



Globus Crincle Dressyrsadel

för runt 12 000kr


Robert Whitaker Hoppsadel
för runt 5500 kr



Namn:
Kom ihåg mig?

Mail

Bloggadress:

Kommentar: