Sofia Uddefors föreläsning

Asslatjejerna / 23 Mars, 2013 - 12:00 /

När vi var på Skålltorp sist tillsammans med restrerande i ungdomssatsningen så var Sofia Uddefors som tidigare sagt där och pratade lite. Vi diskuterade lite allt möjligt kring häst och ryttare och nedan tänkte jag slumpmässigt skriva ner vad det var.
 
Att tänka på:
 
- Alla pass innan exempelvis en tävling, är en träning. Det är viktigt att därför planera varje pass lika noga fram tills dess att tävlingen är. Planera så mycket som möjligt själv, för då är du mer noga och har mer koll. 
Akta dig för att träna hästen för mycket, även den behöver återhämtning. Låt en hårt tränad häst stå några dagar på raken och ha gärna 1-2 vilodagar i veckan. Låt den dock inte stå dagen efter ett hårt pass. Då behöver den joggas lite och då kan det vara smart att rida i ett lite högre tempo.
 
- Vi tänker mycket på vad hästen ska äta och att den ska få rätt mängd i sig, men vi måste också vara noga med våran egna kost. Att dricka mycket vatten hjälper kroppen att renas och stärker dina muskler under träning. Socker därimot bör vi minska för de är inte bra för muskler och kan i för stora mängder såklart leda till sjukdomar såsom diabetes. När man är på tävling är det många som slänger i sig någon godisbit emellan starterna, vilket man också bör hoppa över. Man får oftast en kick direkt och blir pigg, men den håller såpass lite, så när man väl går in på banan "dör" man liksom, och kan mista fokuset.
 
- Många rakar sina hästar men kan glömma hur viktigt det är med ett bra täcke. När vi människor går utan mössa ute, så försvinner ca 30% av kroppsvärmen. Då kan man tänka sig hur det är för hästar med rakat huvud. En smart idé då är ett täcke med hög hals. 
 
- Hur många tränar utöver ridningen? Öka din egna kondis för att stärka uthålligheten. Det är inte du som ska flåsa när ni kommer ut från banan på tävling. Tycker du det är tråkigt att exempelvis vara ute och springa, så ta hästen i grimma och grimskaft och jogga omkring i skogarna. Den kommer också tycka det är kul att för omväxlingens skull sträcka ut på stegen utan något på ryggen.
 
- Var noga med att bara stretcha dina och hästens muskler när dom är varma. Annars gör det mer skada än nytta. Stretcha kan du göra efter varje ridpass. 
 
- Vid framskrittning är det många som bara sitter på ryggen. Man kan ju inte göra så mycket mer. Så istället för det, hoppa av och skritta fram hästen för hand. Då värms även dina leder upp och du känner dig mjukare när du hoppar upp! Samma kan du göra med avskrittningen. Framskrittningen bör ske runt 10 min. (Restrerande gångarter detsamma. Allt som allt tar det ca 30 min att värma upp en häst) 
 
- Var noga på att röra på din häst på tävlingen. Även om rundorna är klara och du byter om så måste hästen få fortsätta gå så den inte blir kall och stel. Samma gäller när du är klar och väntar på något. Rör på er!
 
- När du klättrar i backar så skrittar du alltid. Ju brantare, desto jobbigare och bättre träning. Ha lång tygel men kontakt med munnen, för hästen behöver halsen till att hålla balansen. Det är bra att klättra i sand men det bör man inte göra för länge. 
 
- Du kan ta hästens puls nere vid kotorna.
 
- Träna inte för höga hinder på hemmaplan, utan se det hellre som svårare övningar och knyt band till hästen. Minskar slitage.
 
 
Banan färdighoppad.
Postat av: Johanna

Vart har du läst att man får diabetes av socker i för stor mängd? Det stämmer inte överhuvudtaget. Diabetes får man när ditt egna immunförsvar angriper cellerna i bukspottkörteln och förstdom. Då kan inte kroppen tillverka eget insulin vilket gör att sockret stannar kvar i blodet. Då får man högt blodsocker. Att man äter mycket socker kan aldrig någonsin göra så man får diabetes. Bara så du vet. :)

Svar: Jag har både hört och läst att socker kan leda till att inte kroppen orkar producera eget insulin. Bara att googla så vet du vart jag fått det ifrån. Jag antar att det är en pålitlig källa ;) http://mabra.com/experten-darfor-blir-vi-sjuka-av-socker/
a s s l a t j e j e r n a

2013-03-23 @ 20:37:24
Postat av: Johanna

Jag har diabetes och har haft i över 15 år. Skulle tipsa dig om att prata med en riktig diabetesläkare. Tyvärr inte många "läkarsidor" som är pålitliga. Läs isåfall på tex 1177. För diabetes får man inte av för mycket socker.

Svar: Som med allt på internet då ;) Jag är faktiskt inte så värst intresserad. Stycket i mitt inlägg var ord från Sofias mun, om de stämmer eller inte kan inte jag avgöra, så då får du prata med henne.
a s s l a t j e j e r n a

2013-03-23 @ 20:59:12
Postat av: Johanna

Diabetes är en Autoimmunsjukdom.

2013-03-23 @ 21:07:59


Namn:
Kom ihåg mig?

Mail

Bloggadress:

Kommentar: