Är du noga vid sadling?

Asslatjejerna / 09 Oktober, 2013 - 11:00 / Vardag

Vardagsmat numera verkar vara skräckexempel på hur sadlar ligger på alla olika hästar. En grej som uppmärksammas väldigt ofta är att sadeln är fel lagd på hästens rygg av ryttaren som ska rida. Oftast handlar det om att den ligger på tok för långt fram och väldigt sällan handlar det om att den ligger för långt bak.
 
Jag är verkligen ingen expert på det här med sadlar men jag försöker lyssna och ta till mig vad som sägs när Åsa eller andra på stallet informerar om saker som relaterar till detta. Till exempel när dom berättar att sadeln inte får ligga för långt fram att den ligger och trycker på bogbladet eller att den inte får vara för lång eller ligga för långt bak att den ligger och trycker på njurbältet. Därför är jag väldigt noga med att det ska bli rätt från början när man sadlar. 
 
Vi är mån om att alla hästar på stallet ska ha en sadel som passar just den. Det händer ofta att vi får köpa in en ny modell för att vi inte hade en som låg alldeles perfekt. Inte får trång, inte för vid, inte lika i bakvikt eller framvikt. Nyligen fick Villgott byta sadel för att han ändrat sig i kroppen lite. Och det där lite kan faktiskt göra stor skillnad vid ridning!
 
Om du har svårt för att veta om du lagt på sadeln rätt kan ett tips vara att ta fram ena frambenet. Då framhävs bogbladet mer och du kan med handen känna om sadeln lägger för mycket tryck där. Prova!
 
 
Här hittade jag en bra bild på Hyenan där han har framsträckt ben med sadel på sig. Jag har även markerat på ett ungefär vart jag skymtat bogbladet och kan dra slutsatsen att denna sadel lagts på perfekt. (Man får också observera att det inte handlar om bara sadelkåpornas placering utan där det läggs tryck.)
 
Vad tror ni det är som gör att en del människor där ute sadlar så, ni får ursäkta men, fruktansvärt illa? 
Postat av: Emma h

Bra inlägg ska tänka på detta i fortsättningen :)

2013-10-09 @ 11:53:25
Postat av: Sofie

Kan man inte tänka så fast bakifrån? Alltså den här sadeln ser ju ut att ha jättemycket plats över i bak så den kanske borde sadlats längre bak...

Svar: Förstår din tanke men anser inte att det blir korrekt genom att tänka så. Alla hästar har olika långa ryggar och det bör inte påverka hur långt bak man ska lägga den. Givetvis ger det ju mer utrymme till en större sadel om det är i behov. Dessutom brukar man säga att sadeln har en bra placering på ryggen om det är ca 25 cm mellan sadelgjord och ben :)
- Asslatjejerna

2013-10-09 @ 11:54:34
Postat av: elinor

Här är en jättebra länk om sadelinpassning där Jochen Schleese i 6 korta filmer går igenom hur sadeln ska ligga.
http://www.youtube.com/watch?v=U2mKz0uP_K8

Svar: Håller med den var jättebra!
- Asslatjejerna

2013-10-09 @ 18:51:10


Namn:
Kom ihåg mig?

Mail

Bloggadress:

Kommentar: