GOTT NYTT ÅR

Asslatjejerna / 31 December, 2013 - 19:00 / Vardag
1 kommentarer

Ha nu en riktigt bra nyårsafton alla våra bloggläsare! Gör den minnesvärd med vänner, familj, partner eller på egen hand!
 
Tack för 2013... Vill ni att vi ska fortsätta blogga 2014? 
 
 
/ASSLATJEJERNA

Nu lovar jag dig 2014...

Asslatjejerna / 31 December, 2013 - 16:00 / Vardag
4 kommentarer

Jag har tidigare aldrig varit så seriös kring det här med nyårslöften. Jag har mest givit några i förbifarten får sakens skull. I år har jag däremot upptäckt flera aspekter i mitt liv som jag inte är nöjd med och som jag vill förändra på tills nästa år. Nedan har jag kluddrat ner ett två stycken som jag anser spelar störst roll.
 
♦ Jag ska bli betydligt mer respektfull mot mina medmänniskor vilket med andra ord menas med att sluta snacka så mycket skit. Jag erkänner det och jag skäms otroligt mycket över hur jävla mycket onödigt skit (rent ut sagt) som kommer ur min mun. Jag vill vara en rolig och ärlig människa att vara med. Whatever you think - think the opposite
 
♦ Nå en hälsosammare livsstil. Hur klyschigt det än lät. Och nej jag menar inte att gå på barnmatsdiet och springa 7 dagar i veckan. Nästan tvärtom. Jag vill leva på normala tillgångar vilket jag inte gör i dagsläget. Jag är ett jäkla godismonster och äter i stort sett hela tiden känns det som  Den vanan vill jag bli av med. Ridning fem dagar i veckan med mycket stalljobb är motion så det räcker och blir över för en "tonåring". Det borde synas på min kropp åt det mindre hållet istället för tvärtom. Jag är varken överviktig eller nämnvärt fet, men jag är inte nöjd med min figur, vilket jag framöver vill bli!
 
Förutom dessa finns det ju såklart småsaker som att bli noggrannare, gladare, mognare etc. Men det är liksom inget löfte utan det är bara något jag vill ändra lite på. Hoppas nu att Carolina Willig håller sig i skinnet!
 

Bygg upp din hästs kondition.

Asslatjejerna / 31 December, 2013 - 14:00 / Vardag
1 kommentarer

Jag fick en fråga om jag kunde skriva ett inlägg om hur vi konditionstränar våra hästar när vi är ute. Såklart kan jag det, det är alltid roligt att dela med sig av idéer! Dessutom är det något som jag anser vara otroligt viktigt och som många hästar får göra alldeles för lite.
 
Först och främst vill jag bara säga att det är skogen som gäller. Alla som anser att ridhuset går lika bra har så fel. Konditionsträning handlar om mycket mer än bara flåset som behövs på en hoppbana etc. Det handlar också om styrka, bjudning och uppbyggnad av muskelatur vilket ridhuset saknar möjligheter till. Nedan följer ett par punkter som skiljer de båda träningssätten åt.
 
♠  I ridhuset är underlaget hela tiden plant vilket är raka motsatsen till skogens alla upp och nedförs-backar. Även om det så är i liten omfattning. Avsaknaden av ojämnt byggda grusvägar kan vara avgörande.
 
♠  Ridhuset är alldeles för trångt. Det faktiska måttet spelar mindre roll då man oavsett det aldrig hinner komma upp i samma hastighet som utomhus, även om det bara handlar om minimala tempoväxlingar. 
 
♠ Vid konditionsträning behövs en vilja att röra sig framåt för hästen vilket den inte kan få på alls samma sätt när den är inramad mellan fyra väggar. 
 
Så först och främst gäller det att hitta en skog eller väg som du och hästen tycker om. Konditionspassen ska ju samtidigt som de ger mycket träning vara roliga. Inte skulle du väl upprepade gånger rida rakt fram i dikeskanten på en asfaltsväg? Vägen du väljer behöver inte nödvändigtvis vara rak men den bör däremot vara lång. Det är inte uppskattat från varken hästen eller ryttaren att få vända och köra samma visa på vägen tillbaka. Ibland kanske ännu en gång. Istället är det mycket enklare att välja vägar som går att fortsätta på. Då kan du dessutom välja tempo och reglera galoppsprången efter hur vägen ser ut.
 
Samtidigt som det är nyttigt att rulla i samma tempo under en längre tid så är det lika viktigt att kunna ha en reglerbar galopp, vilket du tränar allra bäst ute. Vad man kan göra är att börja i en lugn uppvärmningsgalopp för att så småningom bitvis öka tempot. Man bestämmer själv vad som är lagom innan man trappar ner tempot igen. Längden på passet är också något man får välja utefter hästens tidigare kondiotion. Man ska också vara noga med att skritta av hästen ordentligt samt gärna låta hästen pausa med lite skritt i arbetet. Följer man detta noga kan man träna hästen allt från en till fyra dagar i veckan, beroende på vad man vill få ut av det.
 
Och en sak till! Var inte rädd för att få upp din häst i toppskick! Hästar är optimerade för just galoppen eftersom det är deras flyktgångart och bör kunna hållas länge. Därför är det enbart positivt att du putsar på den lite!
 

Någon börjar tycka om er väldigt mycket

Asslatjejerna / 31 December, 2013 - 10:00 / Vardag
3 kommentarer

När min och Villgotts tid började dra sig mot sitt slut cirkulerade denna fråga ständigt i mitt huvud: Vem sjutton ska jag rida sen? Jag ville liksom inte bara ta någon och hålla igång lite för skoj skull. Jag ville sätta mig och planera mål och rita upp scheman i huvudet, vart jag ville komma med hästen och huruvida jag skulle rida den. Jag ville ta mig an en häst som hela tiden kunde ta mig ett steg framåt samtidigt som jag skulle kunna ge mycket tillbaka. Jag ville gå in helhjärtat och utan tvekan till 110%.
 
Jag trodde såklart inte med alla mina krav att Embla och Dunört passade perfekt. Men med tiden slutade det med att det blev just dessa två hästar jag började rida. Och igår slog det mig. Jag är totalkär. Jag trodde inte ens det var möjligt att känna sådant här starkt band så snabbt till två hästar. Dessutom TVÅ hästar på samma gång. Jag tycker om dom båda så otroligt mycket och känner att jag har ett sådant stort ansvar, som om de båda var mina egna hästar. Kanske är det just därför vi har kommit så nära varandra på så kort tid.
 
Embla som egentligen inte alls var min typ av häst och som är påfrestande fysisk att rida varje gång lägger sig bara varmare om hjärtat. Jag vet inte om det bara är jag som vill tro att känslorna är ömsesidiga. För precis som jag vill åka upp och rida känns det som om Embla vill att jag ska. Hon kommer till mig i hagen, är positiv i både boxen och vid ridning. Dessutom är hon för övrigt gosig och inte alls lika tjurig som hon kunde uppfattas vara för några veckor sedan. Dunört verkar likaså uppskatta ett sammarbete då hon känns glad i allmänhet och väldigt tacksam vid ridning. 
 
Kan det verkligen säga KLICK så himla lätt? Det känns bara som att det är för bra för att vara sant...
 

Men hallå ;)

Asslatjejerna / 31 December, 2013 - 08:51 / Vardag
1 kommentarer

GOD fortsättning, tur att vi är två om bloggen då jag haft fullständig bloggtorka i jul. Kikar in o talar om att jag lever o önskar er ett toppenslut på detta året.  //Felicia      
                               

Någon som vill bada?

Asslatjejerna / 31 December, 2013 - 07:00 / Vardag
0 kommentarer

En del väder vill man bara spy på. Lera, blåst, regn, värme, kyla, snö och hagel. NÄR BLIR EN RYTTARE NÖJD? Haha det svaret är nog aldrig. Det finns ju faktiskt något positivt med allt. Själv föredrar jag ridning på våren. Lagom varmt och förhoppningsvis lagom torrt, om man har tur!
 
Vilken är din favvoårstid och varför? Innehåller den lera är du portad här ifrån 
 
Mitt gyttjebad igår! Var nära på att ramla ett flertal gånger...

The view today

Asslatjejerna / 30 December, 2013 - 20:00 / Vardag
4 kommentarer

 
Idag har jag kunnat se låångt. Varje gång man rider runt i skogarna kring Wärmagården så slås man av hur otroligt fint det är!
 

Godis har blivit vardagsmat

Asslatjejerna / 30 December, 2013 - 17:53 / Vardag
3 kommentarer

 
Jag ser inte godis till hästen som ett problem. Det är dock hur det används som kan bli både fysiskt och pykiskt ohälsosamt ur din häst synvinkel. Hur och när hästägaren eller eventuell ryttare väljer att ge dom är vad som spelar stor roll. Många har godis i fickan i princip hela tiden och sticker till hästen godsakerna titt som tätt. Vad leder detta till? Dels utvecklar hästen ett behov av att hela tiden få godisbitar från dig och kommer börja tigga i form av att bitas, skrapa med hoven eller vara allmänt respektlös och trotsig. Det är ett beteende som är oönskvärt eftersom att det är väldigt svårt att bryta och något som hästen i längden inte mår bra av.
 
Det är heller inte bra för magen och tarmarnas balans att för ofta få något ätbart utöver det vanliga som hästen är van vid. För att inte tala om tänderna som väldigt lätt tar stryk. Jämför det med att själv ta en chokladbit eller något annat sött med ojämna mellanrum under ett par dygn. Efter den tiden tror jag inte din kropp mår så bra. Ungefär så är det för hästen också även om mängden bör vara något större där. 
 
Jag ser såklart inget fel med att ge hästen en godisbit ibland. Om man tycker att hästen varit extra duktig under ett ridpass eller vill belöna lydighet etc. Det har många olika sätt att göra på. Även jag. Jag äger inte ens hästgodis men brukar låna slickstenen på stallet för att skämma bort hästen. Hur logiskt det än lät så händer inte det speciellt ofta. Med rätt mängd och vid rätt tidpunkt kan man ganska snabbt vända givande av godis till något positivt!
 
 

Stenhård träning

Asslatjejerna / 30 December, 2013 - 16:44 / Vardag
2 kommentarer

Vilken underbar start jag har haft på min dag. Trots att allting tog flera timmar längre än vad jag räknat med. Vi var i stallet redan vid tio och jag var inte hemma försän vid tre. Låång stalldag, men inte mig emot!
 
Jag började rida Embla och vi red ut och konditionstränade. Vi började att värma upp med mycket övergångar. Dels för att hon blir snabbare mjuk i kroppen men också för att kolla att både gas och broms fungerade som dom skulle. Hon tenderar ju till att bli lite stark ibland och idag var inget undantag. Däremot försvann problemet väldigt snabbt. Efter ett par övergångar lyssnade hon på minsta förhållningar och gjorde ordentliga igångsättningar på bakbenen.
 
När vi galopperat i ett lugnt uppvärmningstempo hittade vi en jättemysig liten slinga med träd som vält omkull som man kunde hoppa över. Embla lyssnade på minsta vink och tyckte det var jätteroligt. Efter det rullade vi på i ett lite högre tempo innan jag lät henne hitta ett läge som hon själv tyckte passade bra. Konstigt nog valde hon en väldigt lugn galopp trots att det är där hon är väldigt svag och inte orkar hålla igång. Idag gick det dock hur bra som helst. Snacka om att ha jobbat på bra!
 
 
Dunört fick gå ett dressyrpass i ridhuset eftersom det var ett bra tag sedan vi gjorde något sådant. Och det märktes! Hon var väldigt pigg och stark och la hela tiden i en högre växel än nödvändigt. Det var en riktigt tuff start både psykiskt och fysiskt. Medan jag satt där och längtade efter Petra () började Dunört långsamt lugna ner sig och jag kunde börja rida på riktigt. Efter en skrittpaus där vi tagit oss samman gick det minsann att göra tempoväxlingar i alla gångarter, runda små volter i galopp med perfekt samling och på köpet hade jag en ordentligt lösgjord och svettig häst. Snacka om härlig känsla att avsluta på! 
 
Problemet idag tror jag var att jag krävde en alldeles perfekt häst från start. Jag måste låta henne bli varm i kroppen och få komma igång innan jag kan hitta den där känslan som gör att man vill rida i tre timmar till!
 

Till och med solen kikade fram

Asslatjejerna / 30 December, 2013 - 14:48 / Vardag
1 kommentarer

 
/Carolina

SKITbra grepar

Asslatjejerna / 30 December, 2013 - 11:00 / Vardag
1 kommentarer

Något varje stall måste ha är dom där okrossbara greparna. Dom som inte ger vika för något trots att dom i testerna provar att både hoppa och sparka på dom. Jag minns svagt dom där greparna som gick av så fort man råkade stötta i väggen eller någon dörr. Hur jobbigt det var att fortsätta mocka med dom och hur besviken man blev som gjort sönder stallredskapen så lätt. Nu är stallet fyllt med säkert 6 stycken av dessa SKITbra grepar.
 
Alla är hela!
 
Visst är dom oslagbara?! 

Uppe med tuppen

Asslatjejerna / 30 December, 2013 - 09:28 / Vardag
2 kommentarer

Idag ringde alarmet tidigt vill jag lova. Jag la mig lite extra tidigt igår just för att orka upp. Jag är annars väääldigt morgontrött. Planerna nu är att åka upp till stallet alldeles strax. Sammåker med Linnea och Wimla, ibland har man tur!
 
Fortsätter vädret att vara fint ska jag rida ut och konditionsträna hade jag tänkt. Morgonen är ju lätt mysigast att rida på. Nyvaken och alert när man väl är uppe på hästryggen 
 

En så viktig detalj

Asslatjejerna / 29 December, 2013 - 19:21 / Vardag
3 kommentarer

Jag tycker att handskarna är en viktig del i utrustningsväg. Man ska ha några som man trivs bra i och kan inverka som bäst med. Själv föredrar jag mycket slimmade handskar, gärna i sådan där skinnimmitation med ett ritkigt bra silikongrepp. Dom brukar kanske inte hålla så länge kvalitétsmässigt men jag tycker de funkar bra iallafall den tiden. Det brukar vara ett par månader och det kanske är ganska okej med tanke på den oftast låga prislappen.
 
Pösiga handskar tycker jag gör att hela ridningen känns slapp och... annorlunda. Det känns lite halvdant och näst intill oproffsigt. Lite som när man rider ett dressyrpass i tjocka termobyxor och en vinterjacka. Även om passet i sig kan gå bra känns det inte 100%igt. Med riktigt tighta handskar, gärna en storlek för liten, så känns det som om man känner man minsta lilla förändring i handen. Det gillar jag!
 

We work hard

Asslatjejerna / 29 December, 2013 - 15:00 / Vardag
6 kommentarer

Embla fick sig ett kort pass i ridhuset tidigare idag. Det var såpass intensivt så därför höll vi inte på så länge. Vi värmde upp lite lätt i alla gångarter innan vi började hoppa lite på studsserien jag satt upp. Först på väldigt låg höjd så att hon skulle få rulla på ett par gånger i vardera varv. Sedan la jag upp dom helt och då blev det jobbigt minsann. Ett par gånger hoppade hon faktiskt ut ur serien för att hon kände att hon inte fick plats. Jag hade nämligen ganska tight avstånd just för att jag ville att hon ska hoppa lite mer på styrka samt inte ha så mycket luft i sina språng. Dessutom var det ju lite ökad svårighetsgrad när hindren stod på volt och inte på rakt spår med en vägg som stöd. Så småningom jobbade hon igenom serien och dessutom riktigt bra, så jag tyckte att det räckte. Jag och Amanda avslutade hästarna med lite backträning, som variation!
 

Summering av år 2013

Asslatjejerna / 29 December, 2013 - 13:12 / Vardag
5 kommentarer

Tänkte summera det gångna året i hästväg nu när det börjar lida mot sitt slut och ett nytt spännande 2014 väntar. Det är ingen direkt ordning på punkterna nedan, men lite lyckades jag iallafall styra upp det!
 
 
♥ Jag började träna och tävla Villgott mer seriöst och hade som mål att kvala till ungponny SM. Vi tog de tre rundorna på raken och hade sedan hela sommaren för hårdträning varierad med lagom vila.
 
 
 
♥ Jag och Villgott deltog i höjdhoppning mot en D-ponny och klamrade oss över hela 120 cm.
 
 
 
♥ Jag terrängtränade på Villgott två gånger och tog fälttävlanskort för ponny.
 
 
 
♥ Jag har startar ett flertal pay and rider tillsammans med Villgott på hemmaplan som alla legat på LB-LA nivå. Den sista vi startade gav oss en andraplacering och reds på strax över 71%.
 
 
 
♥ Jag började så smått träna på Hyenan och hoppade en pay and jump på honom för att senare prova en lokal start i Mariestad. Vi passade inte riktigt ihop men vi lyckades iallafall ta oss runt banan och med endast ett stopp i resultatet vilket jag inte tyckte var fy skam på den hästen.
 
 
 
♥ Vi var husvakter uppe på Billingen och jag hade med mig Hyenan för hårdträning. Tyvärr vred han av sig en sko mitt i veckan och flera dagars möjlighet till träning försvann.
 
 
 
♥ Jag provade på Danny ett par veckor när Felicia hade uppehåll i sin ridning. Vi både tränade för tränare och jobbade ute i skogen. Danny fick man hela tiden rida efter ett speciellt sätt för att det skulle bli så bra för honom som möjligt. 
 
 
 
♥ Jag och Villgott placerade oss trea i ungponny SM efter många lärorika och mycket olika rundor.
 
 
 
♥ Jag fick upp ögonen för Dunört under en dressyrträning och började direkt där efter att rida henne regelbundet. Vi startade en LA klass i dressyren och red även vi på strax över 71%. Det ledde oss till en tredjeplats.
 
 
 
♥ Jag började efter tiden med Villgott att rida Embla istället och ha henne som mitt lilla projekt. Vi hårdtränar för att när tiden är inne starta ett par tävlingar ihop. Hur framtiden ter sig får vi se!
 

Vardagslyx

Asslatjejerna / 29 December, 2013 - 11:00 / Videos
2 kommentarer

När blev jag en morgonmänniska?

Asslatjejerna / 29 December, 2013 - 09:00 / Vardag
0 kommentarer

Kändes som jag hela kvällen igår letade efter en morgonmänniska som ville åka ut till stallet och rida tidigt med mig. Helt plötsligt var det flera som var sugna, så nu kommer säkert hela stallet fyllas tidigt med ryttare och hästar. Mysfaktor på hög nivå!
 
Hästarna har nu ätit frukost ute i hagen och ska få komma in och jobba lite. Jag funderar på att rida lite markarbete. Det är super för Embla. Samtidigt är jag dock väldigt sugen på att utnyttja det fina vädret och rida utomhus. Kanske blir det en kombo och resulterar i paddocken? Ja, som ni ser är jag inte helt planerad, men jag kommer nog på något snart!
 

Slår ett slag för bloggappen

Asslatjejerna / 28 December, 2013 - 21:11 / Vardag
3 kommentarer

  
Jag undrar verkligen varför inte bloggappen används flitigare än vad den gör... För min del alltså. Med närmre eftertanke har den efter några uppdateringar blivit riktigt bra och är till och med snabb när internet är sämre. Man behöver inte vänta flera minuter på varken bilduppladdning eller publicering av inlägg. 
 
Nu lovar jag (nästan) att jag ska ta detta tillfälle i akt och använda appen flitigare. Det betyder ju fler inlägg här till er 

Vi <3 skogen

Asslatjejerna / 28 December, 2013 - 19:07 / Vardag
6 kommentarer

 
Idag red jag ut en sväng på både Dunört och Embla. Först ut var den busiga och pigga, alltså Embla! Hon tyckte att det var jätteroligt att komma ut i skogen och vi red genom massa pölar, klättrade i backarna, galopperade på grusvägarna och hoppade lite stockar. Riktigt nyttig tur men samtidigt var det väldigt kul.
 
Sedan var det Dunörts tur och vi tog oss en runda i skogen som sammanlagt tog oss ungefär 45 min. Vi skrittade fram noga, travade fram och sedan galopperade vi en hel del. På raksträckorna där underlaget var bra fick hon sträcka ut ordentligt. Först av allt var hon riktigt stark för hon tyckte det var så himla kul. Halvhalterna gick liksom inte fram och allting skulle gå snabbt. Så småninom coolade hon ner sig lite och det var då vi körde på lite extra framåt. Då lydde hon minsta vink! Avslutade gjorde vi med att skritta runt i backarna.
 
 
Leriga och glada  Vattnet i alla djupa pölar tvättade dock bort det allra mesta!

Nej men hej där!

Asslatjejerna / 27 December, 2013 - 21:55 / Vardag
3 kommentarer

Hejs svejs! Jag avnjuter ett efterlängtat lov på allra bästa sätt. På halva tiden är det hästar som gäller och utöver det så övernattar flisan idag tredje dagen i sträck! Jag tänkte ifall ni undrat vart jag tagit vägen hehe...

Lite senare imorgon är jag åter här på bloggen efter denna två dagars hastiga bloggpaus. Hoppas ni har förståelse, men framför allt har det lika bra som jag :-)


/Carolina

Julen & klappar

Asslatjejerna / 25 December, 2013 - 14:00 / Vardag
17 kommentarer

Jag hade en sådan himla mysig jul igår. Av tradition började vi med att äta julmat hos min farmor och farfar, hela familjen. Sedan var det massor av julklappsöppning innan vi åkte vidare och fortsatte hemma. På kvällen såg vi givetvis på Tomten är far till alla barnen, även det en tradition!
 
Men. Tänkte skriva ned vad jag fick i julklapp på hästfronten. Är såå himla nöjd. Mamma hade vart inne och kikat på min önskelista här på bloggen och köpt hela köret som jag inte redan hade haha... Ett par ridbyxor, ett par ridsockar och en ryktväska med sprillans nya borstar i. Allt det från JH collection som jag tycker har väldigt snygga saker. Sedan fick jag också nya sporremmar och sporrskydd. Är såå himla nöjd!
 
Tack för en underbar jul!
Hur har ERAN varit då?? 
 

Nu är det färdigslöat

Asslatjejerna / 25 December, 2013 - 11:39 / Vardag
2 kommentarer

Efter två dagars julledigt för min del är det dags att åka upp och avklara hästarnas dagliga motion igen. Jag kommer åka upp lite senare i eftermiddag, för vi ska nämligen äta julmat tillsammans med en liten del av släkten nu till middag. Det är såå mysigt och jag kommer nog aldrig tröttna. Även om julmaten för mig nästan bara består av gamla hederliga köttbullar 
 
Jag tänkte mjukstarta med uteritter på ridfronten men jag vet ju hur tråkigt det är att rida ut när det är mörkt och dåligt väder ute. Det är alltså inte helt säkert att dom båda får komma ut. Men en av dom är säkert iallafall!
 
 
GOD JUL igen säger jag! Det kan man aldrig få för mycket av va...? 
 
 

Assla t-shirtar

Asslatjejerna / 25 December, 2013 - 10:28 / Vardag
2 kommentarer

Häromdagen fick vi tjejer på stallet varsin julklapp. I den låg en t-shirt med Stall Assla tryckt på baksidan. Jag älskar att skylta runt med vårt namn på kläderna så jag tackar och bugar!

 

Tjusig va?

 

Det kan bli bra

Asslatjejerna / 24 December, 2013 - 12:00 / Vardag
6 kommentarer

Det har nu gått en ganska lång period sedan jag bestämde mig för att Embla skulle bli nästa ponny att rida för mig. Närmre bestämt flera veckor. Just Embla blev det av flera olika anledningar men främst för att det var perfekt storlek för mig och jag tyckte att hon skulle få visa vad hon gick för. Hittills ångrar jag mig inte ett dugg. Jag trodde faktiskt jag skulle ha svårt att få ordning på henne, eller alltså ha tålamodet till att klara mig igenom den tröga starten. Embla har nämligen flera extrakilon på kroppen och har då lite sämre förutsättningar på både hoppbanan och i dressyren. Hon orkar exempelvis inte gå i någon korrekt form ännu, flytta undan ordentligt för skänkeln eller göra fattningar från halt. Det är jobbigt med för små volter eller snäva svängar i galopp. Mest för att hon inte orkar trampa in under sig. Det blir väldigt jobbigt med all den massa hon bär omkring på och därför får man ta det i hennes takt. Jag kräver inte suupermycket av henne just för att jag vet att jag inte får ut så mycket av att tjata. Först av allt måste hon gå ner lite i vikt och lägga på sig lite muskler. Och tiden går fort, jag tycker redan hon har tappat lite viktmässigt samt blivit mycket bärigare i ridningen sedan vårt allra första ridpass tillsammans.

 

Tillsammans på dessa veckor har vi i alla fall kommit en bra bit på vägen. Förutom de positiva förändringarna jag nämnde ovan så har vi provat på det mesta. Vi trimmar i ridhuset, rider ut i full fart i skogen och har även provat på en Pay and jump på LD-LC nivå med klart godkänt resultat. Vi kommer närmre varandra för varje gång och jag litar förvånansvärt mycket på henne. Och det verkar ömsesidigt. Jag känner redan att jag vet hur hon fungerar i både ridning och vid hantering från marken. Kanske är det för att jag ridit henne så pass mycket innan, kanske är det för att vi förstår varandra väldigt bra. Trots att hon kanske inte verkar vara min typ av häst så tycker jag om henne väldigt mycket. Jag ser verkligen fram emot vår framtida utveckling, mest för att det ska bli så roligt att få uppleva den! 

 Embla och jag förra året, komiskt nog!

GOD JUL

Asslatjejerna / 24 December, 2013 - 08:00 / Vardag
4 kommentarer

 
Önskar vi på Stall Assla!

Ridning på julafton?

Asslatjejerna / 23 December, 2013 - 20:48 / Vardag
12 kommentarer

En julklapp till Er från Stall Assla är en urmysig julaftonsritt runt i Wärmagårdens fina skogar, helt gratis. Kom och rid på våra trygga hästar och börja julafton på ett alldeles speciellt sätt!

 

Samling 08:00 i stallet 24/12!

 

Resultat från julklappshoppning

Asslatjejerna / 23 December, 2013 - 20:33 / Vardag
0 kommentarer

Nu äntligen tänkte jag sätta mig ner och summera gårdagens lilla tävling med Embla.

 

Vår första runda var på 80 cm och jag tog ut henne i alldeles lagom tid. Embla var vaken och kikade nyfiket på omgivningen. Jag hade klantigt nog tappat bort min röda rosett jag hade tänkt fästa i svansen men jag valde att prova henne på framhoppningen i alla fall. Det kunde ju inte bli värre än att jag fick hålla mig undan lite extra. Dock var hon from som ett lamm och visade ingen irritation alls på att hästar i alla gångarter kom nära. Så lycka på den fronten!

 

Vi värmde upp och hoppade ett par språng och Embla klippte hindren som om dom vore dubbelt så höga än dom var. Antar att hon tycker att det är bäst att vara på den säkra sidan, att dom inte hoppar upp och biter henne.

 

Väl på banan var hon lyhörd. Det var lite svårt att få jämnt flyt i alla svängar med tanke på att hon saknar lite styrka, men i det stora hela är jag jättenöjd med både Emblas och min insats. Vi rullade på som ingeting och det såg säkert busenkelt ut. Och med lite ben att hålla om med så var det nog det! Det kändes himla enkelt när hon lyssnade på minsta lilla vink och jag läste av henne rätt.

 

I nästa runda på 90 cm tappade vi tempot något, men annars ingen nämnvärd skillnad rundorna emellan. Dock red jag finare och framförallt jämnare linjer och Embla hoppade bättre språng i den andra. Enda missödet var en rivning på första. Hon orkade inte riktigt lyfta ur svängen men det var ingen big deal. Nu har vi hoppat en LD och en LC bana utan problem och jag ser inga  hinder för lokal start inom kort!

 

Åh nu närmar det sig

Asslatjejerna / 23 December, 2013 - 20:09 / Vardag
2 kommentarer

Hundjul

Asslatjejerna / 23 December, 2013 - 12:49 / Vardag
5 kommentarer

Pustar ut

Asslatjejerna / 22 December, 2013 - 17:53 / Vardag
1 kommentarer

Åh jag är alldeles slut efter denna dag. Kännar att höstterminen verkligen gjort sitt och att ett jullov aldrig suttit bättre. Idag har vi ju både hunnit med att åka på Skålltorps julklappshoppning och kört vårt årliga julklappsrace, gänget på Assla. Nu ska jag vara hundvakt i mormors lägenhet och det över natten, utan någon som helst uppkoppling till internet, Känns surt, men bara att göra...
 
Felicia och Carola idag!

Tärna & Tomte

Asslatjejerna / 21 December, 2013 - 20:11 / Vardag
6 kommentarer

Här får ni ett litet smakprov från dagens luciatåg, Linnea som har fotat bilden. Det har verkligen varit fullt upp idag och nu taggar vi om inför morgondagens julklappshoppning!
 
 

Nu har vi vinkat av Beefeater

Asslatjejerna / 20 December, 2013 - 16:00 / Vardag
9 kommentarer

 
Biffen fick igår galoppera vidare till de evigt gröna ängarna. Det kommer kännas tomt med en häst mindre i stallet, men han förtjänar precis som alla andra det bästa av det bästa. Och det var att inte ha ont mer!

Vad gör man när...

Asslatjejerna / 20 December, 2013 - 14:00 / Vardag
4 kommentarer

...En dörr endast går att öppna från utsidan? 
 

Final Break

Asslatjejerna / 20 December, 2013 - 12:00 / Vardag
0 kommentarer

Idag har vi en ganska kort skoldag och jag är hemma något tidigare än vanligt. Såklart ska den tiden utnyttjas till ridningen. Jag ska nämligen ta igen de där uteritterna som inte blev av under gårdagen. Det är både Embla och Dunört välförtjänta av. Jag funderar på att rida en av de nya rundorna och se om den leder någon vart. Lite upptäckningsfärd helt enkelt. Måste ju få en bra uppvärmning inför kvällens stallpass!
 

Assla-hästar fakta

Asslatjejerna / 20 December, 2013 - 10:00 / Vardag
1 kommentarer

◊ Stänger man inte boxdörren helt till Minna så puttar hon upp den och ställer sig och kikar
 
◊ Kommer man in med en hink i Villgotts box ska han definitivt leka med den
 
◊ Embla tror alltid att höet man sopar in från stallgolvet till henne är hennes kvällsmat
 
◊ Dunört är lite känslig i sin päls och tycker det är jobbigt när man lägger på sadel och täcke. Då biter hon i boxkanten men aaldrig på människan. Då åker öronen fram!
 
◊ Tina och Carola är de som låter mest när det är dags för kvällsfodring
 
◊ När Lövvi går in i sin box vid insläpp ser hon så läskig ut som möjligt för att ingen häst ska våga följa efter
 

Snart har Dunis en klipptid

Asslatjejerna / 20 December, 2013 - 08:00 / Vardag
2 kommentarer

Embla är färdigklippt och nu är det Dunörts tur. Först hade jag tänkt mig en filtklippning på henne, men det blir himla svåra linjer att få till med våran klippmaskin. Istället blir det nog en gammal hederlig halvklippning, om än lite utökad. Det tror jag faktiskt är alldeles lagom. En helklippning fick det inte bli då jag ändå ville spara en ruta päls på ryggen. Hon är ju så känslig med sin päls nu i vintertid så jag vet inte om det kanske skulle förvärra något.
 
Nä nu håller vi det simpelt!
 
Vilken kör ni på i år? 
 

Sadeln fick ligga kvar

Asslatjejerna / 19 December, 2013 - 21:13 / Vardag
4 kommentarer

Ibland tål jag inte blogg.se. Skriver om inlägget för andra gången då... 
 
Embla var först ut idag och det blev barbacka i ridhuset. Skogsturerna får bli imorgon istället eftersom det var alldeles FÖR svart och regnigt idag. Hur som helst började jag med att mjuka upp henne i skritt i form av bågar och övergånger. Likaså i traven för det gjorde henne aktiv i bakändan och mer lyhörd för mina hjälper. Hon har nämligen en tendens att pendla mellan att vara en fartdåre och slöfock haha. Så småningom övergick vi till galopp. Jag kom åt henne mycket mer barbacka och kände att hon bar upp sig bättre. Det var dock lite svajigt och svårtstyrt, men så kan det vara när man sitter på ett ponnysto. Ibland har dom bara egna idéer 
 
Dunört var det efteråt och även hon fick gå utan sadel. Uppvärmningen var inte helt olikt Emblas förutom att jag studsade över ett kryss ett par gånger åt alla håll. Ville dels variera arbetet lite men även kolla så att jag bibehöll samma kontroll på henne med ett litet hinder i bilden. Dunört tyckte det var skoj och var lika duktig som vanligt. Förutom detta la jag även in lite skänkelvikningar som jag tyckte vi fick bra flyt i. La också lite extra fokus på våra avbrott från galopp, eftersom hon gärna rinner iväg i alldeles för snabb trav efteråt. I slutet bröt hon av jättefint och fortsatte i en långsam men fortfarande aktiv trav. Då var jag nöjd, klapp klapp! En väldigt lösgjord häst fick komma trött in till stallet.
 

07:00

Asslatjejerna / 19 December, 2013 - 07:00 / Vardag
7 kommentarer

Härliga sovmorgon. En timmas extra sömn på morgonen kan göra mycket. Idag är det sista riktiga långa skoldagen därför längtar jag lite extra tills efter skolan. Jag ska nämligen åka ut till stallet och rida ut hästarna varsin mysig tur i skogen. Jag håller tummarna för att jag ska hinna så mycket som möjligt innan mörkret lagt sig helt!
 
Vad ska ni hitta på idag? 
Får bjuda på liite morgonhumor...

Gymkhanamästare

Asslatjejerna / 18 December, 2013 - 21:58 / Vardag
6 kommentarer

Som sagt blev vi utmanade av gruppen innan oss i Gymkhana och det hela avgjordes i tre omgångar. Det låg riktigt jämt till innan sista omgången korade oss Asslatjejer som mästare. Men vi får tacka det andra laget för ett bra motstånd och skrattretande övningar!
 
Jag red Minna och redan från start var hon riktigt på tårna. Jag satt ju upp barbacka först av allt och provade på alla gångarter innan jag bestämde mig för att lägga på sadeln trots allt. Hon blev lite stressad av situtationen och var vääldigt studsig. Så jag fick lite handikapp. Egentligen tyckte hon nog det var lite roligt för ibland var hon så taggad så hon steppa på stället. Skräckblandad förtjusning skulle jag vilja kalla det!
 

Bus & Skoj

Asslatjejerna / 18 December, 2013 - 12:00 / Vardag
9 kommentarer

Idag är det julavslutning för onsdagsgrupperna, inklusive för oss i competition. Helst av allt hade jag väl velat köra ett tufft dressyrpass och få med mig massor att träna på på lovet, men jag får väl ge med mig när dom andra säger att dom vill busa och ha en rolig lektion istället haha! 
 
Lektionen innan har dessutom utmanat oss i en gymkhanaduell. Vågar vi anta detta? 
 

Lättnaden är obeskrivlig

Asslatjejerna / 18 December, 2013 - 09:00 / Vardag
11 kommentarer

Just NU sitter jag och skriver andra provet för dagen. Historia som är såå roligt... Men det är iallafall det allra sista som görs innan vi får ta jullov i två veckor. Såklart har vi lektioner enda tills på fredag, men att slippa läxor och prov är otroligt skönt! Dessutom hinns ju äntligen bloggen med som vanligt igen!
 
PUH. Andas. Jag vill till stallet 
 

Bildrepris från djurpark!!

Asslatjejerna / 17 December, 2013 - 18:33 / Vardag
9 kommentarer

Vet ni vad jag har fått göra! Leta upp alla bilder här på bloggen för att dom hade försvunnit från min dator. Jag fotade ju alla i Juni när vi var på Borås Djurpark. Längtar tillbaka lite, var så roligt att få gå där som en barnunge. Men får väl nöjd mig med att kika på dessa nu i efterhand!
 

Boka in 21 december...

Asslatjejerna / 17 December, 2013 - 17:49 / Vardag
2 kommentarer

...I er almanacka! Då är det nämligen julshow här uppe på Wärmagården. Vi bjuder på ett annorlunda luciatåg, Team Chasing, shettisrace och massor av annat roligt! Var bänkad 14:00 för att inte missa någon programdel. Vi håller på i strax över timman!
 
Mysig höstbild tagen av Mattias

Håltimma

Asslatjejerna / 17 December, 2013 - 10:03 / Vardag
5 kommentarer

Sitter i skolan med håltimma och undrar vad jag ska ta tag i först. Jag har redan pluggat till provet som ska vara i eftermiddag. Jag har för låg koncentrationsnivå i en stökig skola och utan musik så att börja skriva på morgondagens är inte att tänka på. 
 
Egentligen skulle jag åkt upp till stallet en sväng i eftermiddag men jag tror att jag får hoppa över det. Istället ska jag köra klart alla läxor och inlämningar så att jag är ledig på torsdag. Då blir det ridning minsann!
 
Go vän 
 

FILM från hoppträningen

Asslatjejerna / 16 December, 2013 - 23:51 / Videos
2 kommentarer

 
 

Ny teknisk bana

Asslatjejerna / 16 December, 2013 - 22:02 / Vardag
1 kommentarer

Idag var det en väldigt rolig och givande lektion för Åsa. Vi hoppade en tekniskt svår bana med lite nya hindertyper. Det var bland annat trippelbarr, svinrygg och en solfjäder. Embla hoppade dom lätt som en plätt samtidigt som hon tyckte att dom var lite mysko. Det störde henne dock inte utan hon lyfte bara lite extra på fötterna istället haha!
 
Förövrigt var hon väldigt rolig för dagen. Relativt reglerbar men kändes lite stum i kroppen. Hon har vart det sedan konditionsträningen i skogen så det kan hända att all denna muskelsättningen och bantningen börjar ta lite på henne. Skynda långsamt heter det ju 
 
Innan hoppträningen red jag en kortis på Dunört i blåsten. Vi höll oss på banan och jobbade bara igenom lite grejer för motionens skull. Ett ganska kravlöst pass med andra ord. Mjukade upp med serpentinbågar, övergångar, volter, temoväxlingar innan jag fortsätte med att jobba med galoppen. Jag vill kunna få en kort galopp där hon bär sig själv och är lika lätt i handen som i traven. Vi jobbade därför lite enkla byten för att få henne kvick och på bakbenen. Hon var dock så pigg idag så det var svårt att ta den där skritten emellan haha... Men bra jobbat ändå får jag säga!
 
Sorry för heelt bildlöst inlägg. Men både bilder och filmer kommer inom kort! TACK Amanda för att du agerade fotograf idag och TACK Johanna för filmning!
 

Banhoppning

Asslatjejerna / 16 December, 2013 - 15:49 / Vardag
1 kommentarer

Idag har vi fått uppdrag att bygga upp en bana till träningen. Jag ska ha Embla. Amanda ska följa med och se om det går att fota bra i ridhuset. Håll tummarna!


Nu minns vi

Asslatjejerna / 16 December, 2013 - 11:00 / Vardag
5 kommentarer

SOMMAREN. Åh vad den känns långt bort. Här får ni ett par härliga bildminnen från vår "prova på" dag. Dock har jag inte tröttnat på vintern, än!
 
 

Tävlingarna närmar sig, nästan...

Asslatjejerna / 16 December, 2013 - 09:00 / Vardag
1 kommentarer

I vintermörkret börjar det så smått bli dags att hålla utkik för 2014's tävlingar. Det är faktiskt en hel del klubbar som arrangerar första månaden och då är det svårt att hålla sig hemma. Dressyr är dessutom något jag har fått upp ögonen för och jag vill mer än gärna tävla både det och hoppning kommande år. Helst av allt skulle jag vilja starta fälttävlan, men vi får helt enkelt se hur jag utvecklas tillsammans med hästarna.

 

Nu i december månad är det dags för den traditionella julklappshoppningen på hemmaklubben och jag vill såå gärna åka. Det var liksom en chans att prova på hur Embla och jag fungerar tillsammans på tävlingsbanan. Tyvärr jobbar min mamma men jag hoppas att det löser sig med skjutsen på andra sätt. Skulle varit så roligt!

 

Vår andra chans skulle vara att göra vår debut den 18 januari, i Falköping. Men då jobbar mamma också. Vad gör man åt detta när man är så häär tävlingssugen...?

Godmorgon nya veckan

Asslatjejerna / 16 December, 2013 - 07:00 / Vardag
1 kommentarer

Nu i början av veckan kommer det nog vara lite sämre uppdatering här på bloggen. Veckan innan jul har skolan packat med massor av läxor och prov och jag vill lägga så mycket tid som möjligt på att plugga för att verkligen få det bra. Bara de jag kommer ihåg i huvudet är historia, franska och religion. Stön...Men nu vet ni läget. Ska dock försöka göra allt jag kan för att även hålla lilla bloggen levande 
 
Har man inte alla möjligheter hemma får man ta sig till dom!
 

Lite söndagsångest

Asslatjejerna / 15 December, 2013 - 18:51 / Vardag
4 kommentarer

Jag var så himla sugen på att åka upp till stallet idag, men det har inte hunnits med. Både Dunört och Embla skulle behövt komma ut i skogen en liten sväng innan veckan börjar om på nytt och det blir trim i ridhuset, men tyvärr fick jag skippa det. 
 
Har aldrig längtat så mycket till jullovet som just idag 
 

Gula stallet och Rosa stallet

Asslatjejerna / 15 December, 2013 - 18:07 / Vardag
2 kommentarer

 
 
 
Hos oss har vi tre stall, gula stallet, rosa stallet och bruna stallet. I Gula finns det 5 boxar och sadelkammare med värme, det finns också en soffhörna så man kan slappa lite mellan ridpassen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Uppifrån och ner

Asslatjejerna / 15 December, 2013 - 13:52 / Vardag
2 kommentarer

Studselistuds

Asslatjejerna / 15 December, 2013 - 10:28 / Vardag
2 kommentarer

Igår var jag uppe en sväng i stallet och började gjorde jag med att klippa Embla. Det var först tänkt en halvklippning men jag fortsatte med rumpan också. Finns så många fördelar för henne att vara klippt lite extra. Benen klippte jag aldrig men funderar på att göra det lite i efterhand. Skulle se betydligt jämnare ut än vad det gör nu!
 
På ridfronten så hoppade vi. Vi hade satt upp en serie på långsidan innehållande studs och en oxer. Utöver den hade vi två räcken utplacerade i ridhuset. Embla var först ut och vi värmde upp med lite volter och mycket tempoväxlingar. Eftersom att hon har väldigt svårt för att jobba i form direkt så får man göra lite övningar som mjukar upp henne. När vi var uppvärmda på den biten började vi att hoppa studsen som på en volt. Först i trav och sedan i galopp. Embla kändes jämn och fin. Efter hand lade vi till oxern och hoppade alltså hela serien. Hoppade den på 1 m sedan innan jag kände mig klar för dagen. Vi hoppade ju såklart dom andra hindrena också och det tog lite på henne. Jag pressade henne inte till max heller då jag upplevde henne som lite stel från konditionspasset dagen innan.
 
Dunört var på tur och det skulle bli spännande att prova att hoppa henne. Vi värmde upp i samma veva och hon gjorde något riktigt roligt och typiskt dressyrhäst. Studsen var ju bara upphöjd på varannan sida vilket hon uppenbarligen såg som travcavaletti så trots min drivning skulle hon promt ta det i långsam trav och lyfta så fint på fötterna haha. Andra gången med lite mer tryck hoppade hon igenom den iallafall. När vi värmt upp lite på lite lägre höjder skulle vi avsluta med serien på 115 cm. Dunört var överlycklig och körde på i sitt tempo med lååånga galoppsprång vilket resulterade i att hon bokstavligen hoppade in i hindret varje gång. Sista språnget försökte jag dock verkligen att hålla in henne emellan och då blev det lite bättre språngkurva, även om den var långt ifrån perfekt. Men jag valde att avsluta där så det inte skulle bli för mycket. Hon var iallafall jätterolig, betydligt oftare vill vi göra detta, säger både jag och hon 
 
Filmer kommer komma upp under dagen!
 
 Visst ser hon ut som en riktig tävlingsponny nu?!

Lite egen träning en vanlig lördagkväll ...

Asslatjejerna / 15 December, 2013 - 10:23 / Videos
0 kommentarer


 

 

Julpyntar ni stallet???

Asslatjejerna / 14 December, 2013 - 21:53 / Vardag
5 kommentarer

 

Detta gjorde hela min dag

Asslatjejerna / 14 December, 2013 - 11:09 / Vardag
2 kommentarer

Puh igår var jag inte inloggad på bloggen en enda gång. Kändes konstigt men ändå lite skönt! Min eftemiddag i stallet började med två konditionspass på Dunört och Embla.
 
Dunört var först ut och hon var mer i luften än på marken kan jag lova. Hästarna hade stått inne lite längre så hon var överlycklig att få komma ut och röra på benen. Hon var så stark och låg på hela tiden så man blev nästan orolig att jag hade suttit upp på fel häst haha! Jag undrade också hur sjutton jag skulle klara av att hålla henne i galoppen, för hon var på riktigt som en bomb som när som helst skulle explodera i både skritt och trav. Ni vet sådär het så man nästan får ruska tag i dom lite för att inte få armarna avslitna  Men efter mycket trav med lite jobb i sidorna lugnade hon sig något och jag fattade galopp från en väldigt kort trav. När vi rullat på i ett bra uppvärmningstempo drog vi på ordentligt och vi galopperade hela sträckan på bara några minuter. Åh vad roligt hon tyckte det var. Öronen spetsade hela tiden och så genomsnäll, gjorde inte en fluga förnär och var snarare lättare att reglera i galoppen än traven. Kan tilläggas att den vägen också är väldigt tittig. Men hon var bara fokuserad på vägen rakt fram och mig. Åh jag log hela tiden. U n d e r b a r a häst!
 
Emblas tur var det efteråt och vi red samma runda. Hon var en helt annan häst att rida ute. Redan från början gick hon stadigt i form som om hon inte gjort annat. Det var ju dock inte fokuset idag så jag krävde inte något på den fronten. Efter ett tag hade vi travat på en bra sträcka och vi gick över i galopp och den var väldigt oregelbunden kan man säga. Dels var det för att hon var lite tittig och osäker så det var mest studsning åt alla håll, men också för att vi inte hade hittat rätt takt och balans. Efter ett tag lyssnade hon bra på mina framåtdrivande hjälper så vi kunde utan problem galoppera förbi läskiga saker. På vägen bortåt galopperade vi på ordentligt framåt och när vi vände rullade vi i en kort galopp. Embla orkar inte samla sig jättemycket än men det var en bra bit på vägen. Även vi två hade jätteroligt ihop!
 
Båda hästarna fick en lång fram och avskrittning så att de inte blir stela i efterhand. Det tog på tiden kan jag lova. Efter allt stalljobb var jag äntligen hemma klockan halv tio på kvällen! Snacka om ont i kroppen efter en sådan här dag!
 

Håll igång i vinter

Asslatjejerna / 13 December, 2013 - 14:00 / Vardag
5 kommentarer

Jag tänkte spinna vidare på mitt förra inlägg om vinterns träningsmöjligheter. Där skrev jag ju om hur otroligt bra snön är för oss -men såklart kan också vintern bidra med negativa följder. Många låter sin häst ha sommarvila eller vintervila. På sommaren kanske det är för varmt för ridning och då mår kanske hästen bättre att stå i en sval hage borta från flugor och blinningar. På vintern vill allt fler hästägare låta sin häst eller ponny vila för sin egen vinning. Att det helt enkelt  är för halt, kallt och det allmänt ruskitgt väder är vanliga argument. Vad många inte tänker på är att det kan medföra tråkiga konsekvenser också.
 
Att låta sin häst stå och vila en vinter är som att lägga sig och sova direkt efter ett träningspass för dig. Du kommer vakna upp med en otrolig stelhet och osmidighet och kan med stor sannolik även dra på dig skador. Det finns ju faktiskt anledningar till att man stretchar. En häst fungerar lite på samma sätt. Att låta hästen prestera på högvarv under höstens alla tävlingar och sedan lunka på i hagen några veckor tar på kroppen. Speciellt isiga kalla dagar, för då spenderar hästen mesta tiden i hagen stillaståendes och rör sig inte alls så mycket som den skulle behöva göra för att hålla sig varm och mjuk. Det kan få hästen att frysa och då samtidigt rasa viktmässigt, men framför allt i muskelmassa.
 
Vad ska man då göra om vädret är urkasst, men man måste röra på hästen? Alla har inte lyxen till ridhus men vill ändå ge bästa möjliga motion för hästen. Fält och åkrar är superbra att rida på då det inte nödvändigtvis behövs broddar och sulor. Ju djupare snö desto bättre! Har man bra snöiga backar kan man klättra där i 20 minuter innan man rider tillbaka till stallet och värmer sig. Är det otorligt dåligt med ridmöjligheter kan man alltid ta en promenad. På med reflexer och bunkra upp med kläder så skall nog en 10 minuters promenad klaras av ganska lätt. All rörelse är nämligen bättre än ingen alls. Det gör stor skillnad!
 
Varför väljer man inte hellre en vila på en mildare årstid? Vi får väl pina oss lite i vinter för hästarnas skull 
 
~2012~

Lovely winter...?

Asslatjejerna / 13 December, 2013 - 11:00 / Vardag
1 kommentarer

 
Idag är det ju som sagt bara film i skolan vilket borde spara tillräckligt med energi till eftermiddagens stallpass. Jag har nämligen planerat in flera timmars stall nu, enda in på kvällen. Först på schemat står varsin uteritt på Embla och Dunört. Det menas med att jag måste skynda mig upp till stallet för att hinna ut på turerna innan det värsta mörkret kommer. Efteråt ska jag ta itu med alla stallsysslor och även det tar ju ett par timmar. Om jag ens har någon ork kvar på kvällen hoppas jag på att klippa Dunört lite grann. Man får ju ta det i ett par omgångar så jag borde verkligen sätta igång!

Det finns två sätt att vara stark i benen på

Asslatjejerna / 13 December, 2013 - 09:00 / Vardag
5 kommentarer

 
Med en bild från google undrar jag hur ni tänker och resonerar kring det här med skav och sår av sporrarna. 
 
Jag anser när man har kommit så långt som att hästen fått grovt skav eller ytliga sår så har man tappat huvudsyftet med sporrens användning. Sporrens uppgift har alltid varit att förfina ryttarens hjälper samt att förstärka ryttarens skänkel. Det skall i sin tur göra hästen ännu känsligare och explosivare för skänkeln. Inte tvärtom.
 
Jag antar att skav och sår uppstår efter en för aggresiv användning av sporren, även klassad som missbrukning. Jag tror inte på det här med att hästens är känslig i pälssättningen och därför blir det lätt skav just där. Den ursäkten verkar alla köra med trots att antalet superkänsliga hästar är få. Då skulle det dessutom vara lika stor risk för skav på andra delar av kroppen. Det visar än en gång bara att skänkeln är allt annat än mild.
 
Sedan kan jag dock köpa att hästarna är olika känsliga för skav av utrustningen, givetvis. Men här är det så himla simpelt som att bara ta ifrån skänkeln från hästen. Då ligger man inte emot och det blir inga skav. När hästen får sår för att ryttaren rider med för skarpa skänklar känns det dock rätt kört. Det finns ingen människa som råkar göra något sådant utan nämnvärd reaktion. Jag skulle inte ens vilja lägga ned tid på att hjälpa en sådan ryttare. Hopplöst fall och noll koll på sin känsla för hästarna!
 
Det finns alltså två sätt att vara stark i benen på. Det första är att kunna bibehålla hästen i en korrekt form med hjälp av stöd från både skänklar, säte och hand. Det andra är att banka på och trycka tills det ger resultat på hästens hud. Vad föredrar ni? 
 

Mindre text mer bilder va?

Asslatjejerna / 13 December, 2013 - 07:00 / Vardag
1 kommentarer

Som sagt ska jag försöka fota mer bilder till bloggen, även oftare. Därför ska jag ta med kameran upp varje helg numera så att det åtminstone blir en liten förändring här inne! Detta är fastställt och kommer komma inom kort:
 
 
♥ Julbilder med Amis
♥ Eventuellt ett par julbilder på hästarna, iförda tomteluva såklart!
♥ Busiga hagbilder
 
På lite längre sikt ska en helt ny header och design införskaffas. Det får ta den tid det tar då vi väljer vem som ska göra den med omsorg. Tror hur som helst att resultatet kommer bli kanon!
 

Full rulle

Asslatjejerna / 12 December, 2013 - 20:55 / Vardag
2 kommentarer

Det blev inte mycket av den här eftermiddagen och det har känts som om tiden flugit iväg. Tanken var att jag skulle hinna upp till stallet och börja klippa Dunört en sväng nu på kvällen, men jag han inte ens göra det jag prioriterade före. Hon får klara sig lite till helt enkelt! 
 
Vad jag iallafall hunnit med är att påbörja mitt julklappshandlande. Det allra roligaste är ju att slå in dom och lägga dom under granen, som för övrigt anländer inom kort 
 
Jaja, tråkigt inlägg, berätta istället - vad har ni hittat på idag? 
 

Många idéer

Asslatjejerna / 12 December, 2013 - 11:02 / Vardag
0 kommentarer

Tack för er respons på mitt inlägg om julshowen. Det har kommit många roliga förslag både skriftligt här och muntligt. Ikväll ska vi skriva ihop ett preliminärt program med tider och alla delar. Ni kanske får se då 
 
Har ni fortfarande förslag på utmaningar, släng iväg en kommentar!
 

Hur ofta ser ni era hästar sova?

Asslatjejerna / 12 December, 2013 - 09:00 / Vardag
3 kommentarer

Om man får se sin häst ligga ned och sova eller inte är väldigt olika individer emellan. En del hästar föredrar korta sovpauser stående oftare än att falla in i djupsömn i ett liggande läge under en längre tid. Djupsömnen kallas REM-sömn och brukar bara ske runt en timma i sträck per dygn. Djupsömnen är när de sover liggandes utan något stöd för huvudet och om dom vill göra det eller inte beror på en hel rad olika faktorer. Dels kan hästen känns sig stressad upprepade gånger vilket gör att den inte får någon ro. Den kan också vara stel och tycka att det är för omständigt att lägga sig ned och resa sig upp. En artikeln jag nyligen läst säger också att liggunderlaget spelar stor roll. En undersökning visade att hästar på halmboxar föll i djupsömn i nästan trippel så lång tid som en häst som stod på exempelvis spån eller pellets.
 
Den vanliga stående sömnen är sammanlagd tre-fyra timmar lång och är uppdelad på dygnet. Den sover lätt när den börjar bli trött och har det lugnt runt omkring sig. Hästen har speciella senor den kan låsa vilket gör att dom inte kan falla ihop under när den sover stående. Det gör det även mycket mer lättsamt för hästen som slipper använda så mycket styrka. 
 
Jag läste det här som jag tyckte var väldigt intressant!
 
 

 
Anledningen till att jag kollade upp detta så noga var för att jag var så orolig häromdagen. Jag var ju van vid att Villgott la sig ner relativt ofta och blev väldigt förvånad när jag insåg att det finns så många ponnyer och hästar på stallet som jag inte sett sova i djupsömn. Jag kan nog dock vara lugn. Jag tror att dom helt enkelt väljer att sova den biten på natten!
 
 

Stretchar ni?!

Asslatjejerna / 12 December, 2013 - 07:00 / Vardag
3 kommentarer

Antingen stretchar man sig själv, hästen, både sig och hästen eller inte alls. Varför man gör det sistnämnda alternativet förstår jag dock inte alls. Motivera gärna ditt svar i en kommentar, intressant att höra era teorier!
 
Jag stretchar alltid efter pass där det passar in, skulle jag säga. Det är sällan jag gör det efter en uteritt men ändå kan jag göra det om jag bara skrittat. Efter pass i ridhuset skrittar jag alltid av en sväng, stretchar alla fyra ben och rygg innan jag låter dom få skritta färdigt lite till. Just jag gör det för att motverka stelhet, träningsvärk samt att dom blir smidigare i kropp och muskulatur. Precis som vi människor!
 
 
Embla och Villgott efter ett markpass!

ÅÅÅH grymma känsla

Asslatjejerna / 11 December, 2013 - 21:56 / Vardag
2 kommentarer

Dagens ridlektion för Petra var verkligen hur nyttig som helst. Vi gjorde riktigt bra övningar som samlade ihop hästen och kickade igång bakkärran ordentligt. Att nå en större samling är något jag strävar efter i ridningen på henne just nu. Hon har inte alltid varit jättelätt att reglera. Anyway, bland annat red vi i små fyrkanter där vi skulle vända genom att flytta in yttersidan för att då kunna ha dom rakställda tills nästa hörn. Detta gjordes i alla gångarter och var ganska klurigt. När man väl kom på hur det funkade och när man orkade hålla ihop kändes det dock superbra.
 
Värmde upp gjorde vi på eget bevåg och jag jobbade mycket med Dunörts ställning. Ville känna från start att hon var loss i båda sidorna vilket hon blev ganska snabbt. La även in en hel del tempoväxlingar för att få henne lyhörd för mig uppe på ryggen. Hon var något pigg och låg på lite hela tiden men det var bara att jobba med mycket halvhalter. Petra berömde hur som helst hennes fina gångarter idag och då blir man så lycklig. Hade en väldigt fin och trött häst efter det här passet kan jag lova!
 
Syynd att det varken fotades eller filmades idag...
 
 
Åh minns den här dagen så väl när jag red henne första gången efter ett alldeles för långt uppehåll

Vinterns första snö

Asslatjejerna / 11 December, 2013 - 15:00 / Videos
7 kommentarer

När vinterns första snö nalkades (Eller kan man bara säga så om blommor kanske?) Äsch, så levde hästarna rövare i hagen  Kan säga att det höll på långt efter filmen också och då nästan ännu värre haha!
 
 

Trött o seg

Asslatjejerna / 11 December, 2013 - 13:02 / Vardag
2 kommentarer

Nu är det inte många dagar kvar på terminen, veckan som kommer är det lite halvsegt med lusse och annat skoj, nästa vecka blir det några dagar som är som vanligt innan det trappar ner för jullovet, det ska bli sjukt skönt att vara ledig ett tag. Senaste veckorna han man varit halvdöd på morgonen.
 
Jag ska verkligen mysa på jullovet och göra roliga saker, rida massor och en o annan shoppingtur på mellandagsrean... Först ska man bara ta sig igenom de sista sega dagarna, längtar inte ni till julledighet???
 
Mina trötta djur vill också ha ledigt, fast de är ju lediga jämt :P
 
 

Kondition och styrketräna din häst

Asslatjejerna / 11 December, 2013 - 13:00 / Vardag
0 kommentarer

Vad jag uppfattat det som så väjer många ryttare undan för snön. De klagar på ridmöjligheterna och skippar ridningen helt i flera dagar för att det är "för halt för hästen" ute på vägarna. Jag förstår inte hur man kan säga så när det här vädret eller iallafall nederbörden ger otroliga träningsmöjligheter. Det är ingen som tvingar er att gå ut på närmsta gata och be till Gud att ni inte ska ramla omkull. Tvärtom. Undvik gärna gatorna eller allra helst rid långt in i kanten och styr mot första bästa fält ni har. DÄR ska erat pass köras. Ett galoppass med tempoväxlingar eller en bra galopp ni låter hästen rulla på i. Allra bäst är detta när det är några decimeter snö, för då behövs varken broddar eller snösuler och det blir extremt hård och bra träning för hästen. 
 
Åsa sa något halvgalet häromdagen, något i stil med: När jag var yngre red alltid jag och min kompis omkring i snödrivor för att träna hästarna, det var otroligt jobbigt för dom samtidigt som dom tyckte det var hur kul som helst!
 
Så varför är vissa folk så rädda för snön? Hey det är isen som är hård kall och hal, inget annat 
 
 
Japp, året var 2012!

Hjälp mig, har jag gjort rätt...?

Asslatjejerna / 11 December, 2013 - 11:00 / Vardag
2 kommentarer

Jag kan Villgott utan och innan nu. Jag vet exakt hur jag behöver rida för att få ut det bästa av honom. Jag har lärt mig otroligt mycket på honom samtidigt som jag har lärt honom otroligt mycket. Kort och gott kan man säga att vi lärt oss av varandra.
 
Jag känner mig ganska färdig med Villgott. Det känns sorgligt att skriva det och nästan lite elakt. Mot vem vet jag inte. Snarare tror jag att både jag och Villgott mår bättre av att släppa taget. Eller iallafall följer inga negativa konsekvenser. Jag borde egentligen se mig som en klokare ryttare som kan avgöra när det är dags att gå vidare på en ny ponny eller en häst, samtidigt som jag vet att Villgott behöver byta ryttare.
 
Det är av olika skäl jag känner så här. Dels tycker jag att våran resa får ett lyckligt slut här, kan man säga. Vi har startat upp till en meter, kvalat till ungponny SM och där avslutat med en tredjeplacering samt att vi har smakat på dressyrbanan och uppnått nästan 70% i en LA. Det trots att Villgott hade ett skumpande arsle på ryggen () som inte kunde visa hans gångarter på bästa möjliga sätt. Jag känner att, visst kunde vi fortsätta utbildningen på en högre nivå i dressyren, men det är vad jag tycker är roligt. Villgott kommer aldrig ha nytta av att kunna byten i varje, slutor eller galopppiruetter även om tanken är att han ska säljas som tävlingsponny. I hoppningen vill inte jag utmana oss ännu mer för att jag tycker att den höjden vi hoppar nu räcker med tanke på hur opropotioneliga vi faktiskt är. Att träna på 80-110 cm har så att säga räckt. Jag vet att han kan mer, han behöver inte visa det för min skull på något sätt. Det jag beskrivit ovan säger ju utan tvekan hur långt han skulle kunna komma med en annan duktig ryttare i en mindre storlek. 
 
Såklart skulle jag inte ställa av Villgott bara sådär, utan att ha en ryttare som efterträder mig. Då skulle jag mycket hellre sitta upp och rida var dag istället för att han ska få bara stå i hagen. Jag vet nämligen att jobb är det han behöver för att må bra.
Emilia börjar växa ur Winston och även hon känner sig klar med honom på hoppbanan. Istället vill hon gå in helhjärtat för dressyren vilket jag tycker är en jättebra idé med tanke på den superponny Winston är. Men samtidigt känns det som om hon behöver lite mer varierad ridning och en till ponny vid sidan av. Det är ju ganska lätt att fastna i samma ridning när man bara sitter och nöter på en ena hela tiden. Eftersom hon verkar tycka om Villgott väldigt mycket de gånger hon provat ser inte jag något konstigt alls i att hon börjar rida honom så smått. Jag ser det tvärtom som en jättebra idé då jag tror dom skulle passa som handen i handsken. Emilia är orädd, mjuk och hela tiden villig att lära sig mer, medans Villgott är tuff, pålitlig, modig men samtidigt en jäkla vilja. Det är som en perfect match!
 

Således som jag skulle älska att coacha dom ihop på tävlingsbanorna framöver får jag akta mig lite. För samtidigt som det är spännande för henne att prova en ny ponny kan det likväl vara jobbigt att ta över någon annans jobb och hela tiden ha ögon i nacken på minsta förändring. Det är ju såklart bara så det känns. För jag vet redan från början att både Villgott och Emilia kommer förändras, men det gör inget alls. För dom kommer i samma veva växa ihop med varandra, så att ponnyn passar ryttaren och att ryttaren passar ponnyn. Det är ju just det man vill uppnå för bästa resultat. Dessutom är inte läget så att jag aldrig mer kommer sitta på hans rygg igen. Jag kommer hoppa upp och hjälpa till, korrigera och bara ha roligt någon gång ibland. Det är inte helt omöjligt att vi längre fram på nästa år startar fler klasser. Det får framtiden avgöra. Men jag tvekar inte på att Emilia och Villgott kommer bli farliga på tävlingsbanan 2014, när han på riktigt kommer få visa vad han går för. Det oavsett vilken dicsiplin dom väljer att starta i. Men stopp, inga höga förväntningar Carolina, först ska det säga "aha" för Villgott, men framförallt annat ska Emilia tycka om vad hon sitter på! 
 
 
 
 

Ptroo

Asslatjejerna / 11 December, 2013 - 09:00 / Vardag
2 kommentarer

Något vi på stall Assla värderar högt är väluppfostrade hästar. De som inte klampar över en så fort dom får chansen eller vägrar stanna när man tar i dom. Skulle dom mot all förmodan inte vara det utan ha noll respekt för människan så är det stadig och bestämd träning som gäller. 
 
Men bara för att hästen redan är väluppfostrad betyder det inte att vi inte tränar vidare, för man kan aldrig få för mycket kontakt med en häst. Jag som till exempel inte alls har tränat ordentligt inom NH-området kan tycka att det är riktigt skoj att leka lite i ridhuset med det man kan och förstått sen tidigare umgänge med hästen. Precis som ni kanske märkt med Dunört nudå!
 
 
Här står både Embla och Danny blickstilla just för att de har blivit tillbedda att göra det. Det känns som att allt går på automatik, men det är nog för att de allra flesta av våra hästar är så lyhörda och vill göra rätt för sig. För visst verkar det lättsamt att bara kunna släppa hästen och den står stilla? 

Kära onsdag...

Asslatjejerna / 11 December, 2013 - 07:00 / Vardag
1 kommentarer

Åh onsdag är så mer än välkommen! Jag har sagt det förrut och jag säger det igen: Måndag och tisdag är så långa och tuffa att resten av veckan känns som rena barnleken. Dessutom så går hela fredagen till att kika på luciafirande och FILM. Film! Fattar ni vad skönt. Inte svårt att få lilla mig entusiastisk nu för tiden 
 
Idag är det ju två veckor sedan förra dressyrträningen och då ska det bli lite extra roligt att köra på idag. Jag kommer ha Dunört och jag ser fram emot en riktig genomkörare!
 
 

Sista för idag

Asslatjejerna / 10 December, 2013 - 21:54 / Vardag
1 kommentarer

Håll utkik under morgondagen, det kommer ett inlägg jag skrivit noggrant på. Har inte velat skriva det för än nu heller...Någon som vill låna min hund när jag ska sova...? Busfrö
/carolina 

Team chasing

Asslatjejerna / 10 December, 2013 - 20:31 / videor
4 kommentarer

I somras testade vi på Teamchasing och tyckte det var såå kul, i höstas tog vi dessutom fälttävlanskort så målet är att komma ut på iaf en fälttävlansstart nästa år 
 
 

Teamchasing är inte så stort i Sverige men det kommer mer o mer så vi hoppas kunna komma ut o visa upp vårt TEAM ASSLA!

 

Jag lovar att det ser lika kul ut som det är...

 
 

Ett måste på vintern

Asslatjejerna / 10 December, 2013 - 19:15 / Vardag
4 kommentarer

Redan i höstas köpte jag ett par skor på Hööks till vintertiden eftersom att det var ett sjukt bra reapris på dom. Dom har än så länge uppfyllt mina förväntningar om man bortser från att dom inte är vattentäta. Men en liten sprayflaska, även så kallat impregneringsmedel, ordnar lätt det! För övrigt har jag inte frusit en enda gång i dom. Då har jag trots allt bara gått med vanliga tunna sockar i. Snacka om bra!
 
Något annat som gör passet i ridhuset lite skönare är nog ett par lammsulor fastsatta i sina stövlar. Förändrar nog ridupplevelsen till något positivt!
 
//Skor slutsålda på Hööks, men ni kan nog hitta liknande//Lammsulor 39:- //Impregnerinsmedel 69:-//

Hem ljuva hem

Asslatjejerna / 10 December, 2013 - 17:11 / Vardag
5 kommentarer

Tisdag som egentligen ska vara min läxdag går åt till att sitta med bloggen istället. Har sådant bloggsug trots att jag egentligen ligger närmre en bloggtorka än idérika inlägg. Dessutom har jag knappt några läxor idag vilket betyder att jag kommer vara fri iallafall större delen av restrerande dag. Jag ska nog dock ändå räka lite mattetal sedan för att påminna skallen lite. Min hjärna har nämligen en tendens att glömma av saker väldigt fort haha!
 
Men nu vet ni, inlägg kommer rulla in här på bloggen!
 

Detta värmer ju extra i hjärtat...

Asslatjejerna / 10 December, 2013 - 15:20 / Vardag
6 kommentarer

Tidigt på morgonen i Juni för lite mer än 5 år sen fick  Nexis Vilandra stallasslas Welshponny sto e.Moellegarned Montana, sitt första föl. Han föddes i hagen i gryningen och var en pigg liten krabat redan från start. Fux med vita strumpor och man såg redan första dagen att han skulle bli riktigt fin.
 
Namnet blev VillGott och medan vi stod och beundrade den lilles framfart i hagen skojjade vi om att han kanske skulle bli tävlingsponny. Inte kunde vi ana att han lite mer än 5 år senare skulle ta en tredjeplacering i UP SM, men det värmer såklart extra i hjärtat när man liksom varit med från början...
 

Dagens failbild

Asslatjejerna / 10 December, 2013 - 11:00 / Vardag
9 kommentarer

 
Bertil i vinteryran. Vem ska då komma upp och retas lite i bild? Minna såklart! 

Planering är A och O

Asslatjejerna / 10 December, 2013 - 09:00 / Vardag
0 kommentarer

Något som är otroligt viktigt när man rider för någonting är att ha uppsatt en plan för vad som ska göras. Just en plan betyder olika för olika ryttare. En del tycker att dom planlagt bra genom att skriva upp vilka tävlingar hästen ska gå på under två månader samt vilka klasser. Den andra delen tycker det är bra planerat om man lite snabbt antecknat vad som kommer hända under veckans pass. Men så finns det en till skara ryttare, som enligt mig är alldeles för få. Vi som ridpass efter ridpass planlägger och ritar upp ett mål för hur dagens pass ska gå till. Vad hästen eller ryttaren behöver för dagen och vilka konsekvenser det ger kommande dagars ridning. Vi som till punkt och pricka kan säga varför man jobbat skänkelvikningar i 15 min eller hoppat en studserie bara ett fåtal gånger.
 
Varför är inte fler mer pedantiska med att ha ett mål och en plan för hur man ska rida... Hur nyttigt är det att komma till stallet en lördagseftermiddag, borsta hästen lite tafatt, för att sedan hoppa upp och under framskrittningen försöka hinna tänka ut nästa move? Jag ser liksom inte meningen med det och tror inte heller att ett oplanerat ridpass medför speciellt roliga eller bra resultat. Ett väldigt bra exempel som en av världens främsta tränare förespråkat till oss är "Om du inte kollar vart du ska, hur ska då hästen veta vägen?". Det säger också sig självt när det gäller planeringen tycker jag. För om inte du vet vad du vill få ut av ditt ridpass, hur kan du då ha så höga förväntningar på att hästen du sitter på ska göra det du vill? 
 
Nu menar inte jag på att man skriver ett skriftligt kontrakt på vad som ska göras, utan jag tycker att planering är super i en lagom mängd. För samtidigt som man måste ha koll så är det otroligt viktigt att vara flexibel och därmed kunna ändra sina planer utefter hästens dagsform.
 
Är ni en planerare? Helt ärliga måste ni vara nu 
 

Fyller datorn med vinter

Asslatjejerna / 10 December, 2013 - 07:00 / Vardag
3 kommentarer

Med en översiktlig blick i mina bildmappar på datorn kan jag utan tvekan säga att det finns alldeles för lite vinterbilder. Vår, sommar och höst syns lite överallt men det var nästan svårt att hitta en bild som hade lite snöflingor inblandade. Vad sägs som att vi ändrar detta i år? Porträttbilder i alla ära, men jag vill ha snygga dressyrbilder i djupsnö och galna hästar i ett galopprace på åkern. Det är värt att minnas i bilder 
 

Lyckliga jag

Asslatjejerna / 09 December, 2013 - 21:51 / Vardag
3 kommentarer

Hejsvejs! Är nu hemkommen efter en eftermiddag i stallet och har hunnit att äta lite innan jag hamnade här. Man är ju aldrig trött på kvällen, men det kommer på morgonen minsann 
 
Idag började jag med att longera Dunört lite på banan. Var ju någon decimeter snö iallafall vilket gjorde det hela lite jobbigare men samtidigt bra eftersom det bidrog till ett mjukare underlag. Efter ett par varv i lina släppte jag henne lös. Hon började med att springa några varv själv och jag lät henne hållas. Så småningom tog jag in henne på volten genom kroppspråket och då gick det hur enkelt som helst att hålla både trav och galopp. Jag longerade inte alls mycket utan mestadels för att prova hur hon fungerade. Istället lekte vi lite följa John. Hon skulle gå efter mig oavsett tempo, stanna när jag stannade och svänga när jag gjorde det. Hon följde minsta vink och hon är verkligen rolig att jobba med! Nästa gång ska vi prova på lite mer utmanande moment och kanske också sitta upp utan utrustning. Det beror helt på hur vi ligger i fas!
 
På lektionen hade jag sedan Embla, som var något bättre idag än igår. Absolut mer lyhörd men fortfarande lite kantig att rida. Hur som helst var det perfekta övningar för henne då vi jobbade studs och upphöjda cavaletti på böjt spår. Det fick hästarna att verkligen komma under sig och jobba igenom hela kroppen. Hur bra som helst för Embla som är lite stel och osmidig och behöver aktivera bakbenen mera. Detta ska absolut göras oftare!
 
Alltså... Halvlång ruffsig man åt alla håll och hö i facet, kan man bli charmigare...? 

Julavslutning inplanerad

Asslatjejerna / 09 December, 2013 - 14:59 / Vardag
9 kommentarer

Någon gång på jullovet har vi på stallet planerat in en jullshow för er där ute. Vi har lite roliga idéer på vad som ska hända, men nu tänkte jag att ni ska ge ett eller flera förslag på något riktigt annorlunda vi kan ha!
 
Kom igen, bomba med ditt mest galna förslag. Kanske en utmaning du vill att vi ska ta oss an? Vi har ju trots allt avklarat både hoppning utan utrustning OCH hoppat två stycken på en häst. Lovar att vi ska försöka utföra så mycket som möjligt och i största möjliga mån samt locka till oss en stor publik 

Voff!

Asslatjejerna / 09 December, 2013 - 14:49 / Vardag
3 kommentarer

Alsing älskar att vara i stallet, han får vara lös vilket han älskar, han hänger liksom med på det vi gör. Mockar man så är han med, rider vi så är han med, fodrar man så är han med då också. Han har sin stalljacka och när vi tar fram den så vet han vart han ska...

Han älskar snö o stojjar runt som värsta svarta galningen, men sen när han blir lite trött o frusen gosar han ner sig i höet, så gossigt.
 
 
 
 
 

Snö snö snö...

Asslatjejerna / 09 December, 2013 - 09:22 / Vardag
3 kommentarer

Nu kan man kalla det vinter på riktigt, massor av snö! Lite halv jobbigt när det inte plogas bara, trodde vi skulle köra fast flera gånger på vägen upp till stallet igår men volvo kan man lita på 
 

Nog för att jag gillar snö men det som är tråkigt med kylan är att vattnet i stallet fryser så man får bära, vilket är lite jobbigt, dessutom har jag en tendens att frysa om fötterna så fort termometern närmar sig minusgrader och det ogillas då det är vansinnigt jobbigt att frysa.

 

Hästarna är glada i alla fall och älskar sin snö, de ville inte ens gå in i går kväll…

Idag blir det hoppträning efter skolan!

 

DANNY O BIFFEN

 

Måndag igen

Asslatjejerna / 09 December, 2013 - 09:00 / Vardag
1 kommentarer

Dåså, nu är vi inne på näst sista skolveckan innan det bjuds på jullov. Det ska vi väl klara, right? 
 
Idag rullar skolan på som vanligt och i eftermiddag blir det stallet också det som vanligt. Det är ju hopplektionen, som hör måndagen till, lite senare mot kvällen. Just på den ska jag nog rida Embla. Dunört får gå antingen innan eller efter. Gärna någon mer om det hinns med 
 

Shettisbus

Asslatjejerna / 09 December, 2013 - 07:00 / Vardag
2 kommentarer

Två kalla pass

Asslatjejerna / 08 December, 2013 - 21:27 / Vardag
1 kommentarer

Dunört var först ut på ridfronten idag och det fick bli ett barbackapass i ridhuset. Jag litade inte tillräckligt på underlaget för att rida ut utan brodd... Därför fick det bli lite balansträning för både min och hästens del.
 
Jag började med att mjuka upp henne i alla gångarter. Mycket volter och bågar som gör att man får ställa om samt många tempoväxlingar. I galoppen är det lite svårare eftersom hon inte orkar hålla så kort galopp än. Då tror hon att så fort jag rätar lite på mig eller sitter stilla så ska hon sakta av. Men hon började förstå så småningom. För att träna lite extra på det jobbade jag med enkla byten på serpentinbågar. Då sattes hon automatiskt lite på bakbenen och hann inte komma igång i så snabb galopp innan nästa avbrott kom. Det gjorde stor nytta! I slutet travade vi av i en lite lägre form men jag försökte fortfarande hålla henne lite på steget så hon inte rann iväg. Sist av allt gjorde vi lite bågar i skritt med halter inlagda. 
 
Embla var nästa på tur, men med sadeln på. Efter lite fint skrittjobb hade hon och jag delade åsikter om hur passet skulle fortskrida. Hon är ju lite på latsidan hela tiden och utnyttjar gärna detta på ridlektioner när exempelvis nybörjarna rider henne. Idag var inget undantag, men jag kräver full fokus hela passet (Såklart vad som är rimligt för den hästen jag sitter på) bortsett från skrittpauserna. Just idag kändes det som minsta lilla man krävde var jobbigt och hon ville bara stå emot. Förhållningarna gick inte igenom så snabbt som jag önskade och hon var stretig i munnen och tung och rida. Eftersom det är i trav hon är svårast och komma åt så jobbade vi så lite som möjligt i den gångarten, för tyvärr hade jag väldigt kort tålamod idag och jag ville bespara henne den fighten. *Grymt*. Istället fokuserade vi mer på galoppen och att hon skulle förstå vad jag krävde och slappna av där. Efter ett tag tyckte jag att hon hittade ett riktigt bra läge där vi också valde att avsluta. Slutet gott allting gott sägs det ju!
 

Hellström konserten.

Asslatjejerna / 08 December, 2013 - 12:08 / Vardag
8 kommentarer

Åh det va helt sjukt. Vilken känsla att få se sin största idol. Oslagbart med andra ord. I 2,5 timma höll konserten på och den var magisk från början till slutet. Lite häftigt var det att Adam Lundgren som spelar Håkan i känn ingen sorg var med och framförde en utav favoritlåtarna. Håkan - en legend


Sorry Embla men vi måste!

Asslatjejerna / 08 December, 2013 - 10:00 / Vardag
2 kommentarer

Nu har Embla fått upp ett hönät i boxen och ska förmodligen få ordning på allt som har med mat och göra. Mitt mål i ridningen är ju att få ner henne några kilo och det gör tyvärr inte så stor nytta om hon vräker i sig mängder av mat stup i kvarten. Det verkar liksom inte finnas någon hejd på det hela haha!
 
Nu är ju såklart inte det avgörande faktorn på varför vi satte upp en nät utan det var helt enkelt för att det skulle räcka längre och magen fortsättningsvis skulle hållas i schack. Hon äter nämligen upp sitt kvällshö hundra gånger fortare än de andra och får därmed stå utan längre. Dessutom är det ju inte alls bra för magens balans att ena stunden få flera kilo inkastandes och sedan inget alls. Nej, detta gör nog susen tror jag!
 

Mörker är också fint

Asslatjejerna / 08 December, 2013 - 08:00 / Vardag
2 kommentarer

 
Godmorgon säger jag! Som tur var är det inte riktigt så här mörkt ute nu utan ljust och början på en ny dag. Jag ska om några timmar pallra mig upp till stallet, men innan det ska jag jobba samt plugga lite. Tyvärr kan man inte altid glömma skolan helt på helgerna även om man vill...
 
Hur firar ni andra advent? 

Busturer

Asslatjejerna / 07 December, 2013 - 22:43 / Vardag
3 kommentarer

Planerna för helgen var att rida ut och så får det bli, med början idag. Men nyfallen snö kunde det inte bli bättre. Så länge man höll sig i skogarna var underlaget oslagbart. Ingen halka någon stans och lite extra träning för hästarna på köpet!
 
Dunört fick börja och jag och Wilma hittade en ny väg som vi var inne och red en sväng på. Det var hur mysigt som helst att skritta, trava och galoppera omkring i pudersnön. Dunört var överlycklig och var med på alla noter. Något stark i och med att hon tyckte det var så roligt,men hon höll sig ändå i skinnet. Någon snäll som kan köpa denna underbara häst till mig så kan hon sova under min säng? glad photo a0e0e13d-69aa-4b2d-bc65-256058f00d5e_zps84ccc2a8.jpg
 
Emblas tur var det sedan och vi var inte ute så länge på grund utav att mökret kom snabbt och vi hade inga reflexer. Vi hann ändå med att trava en längre sträcka och slänga in lite galoppdelar för skoj skull. Jag som trodde att detta skulle vara den busigaste att sitta på av dom alla hade fel. För även om hon var pigg var hon lika trygg hon och den turen var minst lika rolig. Nu vill man bara ut igen!
 
Embla säger att hon vill ha en tid hos frisören...

Don't you worry

Asslatjejerna / 07 December, 2013 - 18:39 / Vardag
3 kommentarer

Hallå hallå! Får väl försvara min frånvaro med att jag letat klänningar som en gaaalning. Om ens det är hållbart. Har iallafall suttit och klickat vidare från sida till sida i ren panik efter min dröm och inte gjort något annat på internet. Men nu kände jag att det kanske vore bra om jag kikade in här...
 
Jag ska alldeles strax käka, så jag tänkte jag skriver ihop efteråt vad som har hänt på ridfronten denna lördag!
 
Våra underbaringar!

Idol final

Asslatjejerna / 06 December, 2013 - 18:34 / Vardag
4 kommentarer

Jag gillar de här veckorna innan jul liksom så himla mysigt med mörkret ute o tända ljus inne.
 
Mamma har precis gjort klart pepparkakshuset o snart  blir det idolfinal med familjen, fixa lite tacos o annat mys medan stormen börjar avta.
 
Vem tycker ni ska vinna Idol 2013? jag hejar på Kevin!!!
 
Ha en underbar kväll....
 
 
 

Nu är snön här

Asslatjejerna / 06 December, 2013 - 14:00 / Vardag
6 kommentarer

Enda bilden jag lyckades åstadkomma idag. Plogbilen kör nu förfullt och jag har trots vädret lyckats vara ute med en överlycklig hund. På tal om lycka, tror inte ni hästarna kommer att vara riktigt busiga på deras första snötur?  photo de77e5cd-ced1-4a35-a5cc-b92e5913122a_zps896fcd83.jpg

asslatjejerna @ instagram

Asslatjejerna / 06 December, 2013 - 12:00 / Vardag
1 kommentarer

Den senaste tiden har vi blivit allt mer aktiva på instagram och i samband med det lagt upp lite mer filmer. Så för er som absolut inte vill missa någon bild ELLER film tycker jag borde följa oss på instagram: asslatjejerna
 
Givetvis kommer det inte publiceras mindre här på bloggen, men jag säger bara att det är stor chans att lite mindre material publiceras där och inte här och då har ni gått miste om något roligt!
 

Nyårsklänning

Asslatjejerna / 06 December, 2013 - 09:00 / Vardag
6 kommentarer

 
Jag har haft väldigt svårt att hitta en passande klänning för i år och jag brukar heller inte av tradition köpa en ny då och då. Men i år tyckte jag att jag kunde få unna mig en. Den här fick det bli och jag håller tummarna för att den ska sitta bra. Ridningen är ju tyvärr den enda tiden då min korta längd är positiv... 

Two days rest

Asslatjejerna / 06 December, 2013 - 07:00 / Vardag
1 kommentarer

Fredagen, mångas favoritdag på veckan, och inte mig emot! Skönt att landa lite hemma och vila upp sig i några dagar. Vet inte vad vila upp sig är i eran mening, men för mig är det stallet och datorn, endast 
 
Idag har vi bara en lektion i skolan att jobba på. Resten är film och en dansuppvisning. Rätt bra laddning inför kvällen jobb i stallet. Hoppas hoppas jag hinner rida en sväng också, vilan är liksom slut nu hästarna. I vinter är det hårdträning!
 

Barbackatrim

Asslatjejerna / 05 December, 2013 - 20:43 / Vardag
4 kommentarer

Jag har varit uppe en runda i stallet och ridit en sväng barbacka. Jag valde att rida barbacka just för att träna min egna balans och sits. Jag vill kunna inverka lika bra och snyggt som när jag sitter i en sadel. Emilia fick jag med mig också så vi började med Winston och Dunört.
 
Med Dunört var målet att få henne lösgjord, avslappnad och mjuk innan passet var slut. I början satt jag ruskigt illa (Väldigt skumpig trav med andra ord och hade verkligen svårt att sitta stadigt. Men allt eftersom tiden gick vande man sig och det faktiskt väldigt fort. Efter mycket ställande och böjande, tempoväxlingar i skritt och trav, volter, serpentinbågar och fattningar och avbrott satt jag lika stadigt som om jag hade haft sadel. Dunört var också väldigt medgörlig i slutet och var nog lika nöjd hon.
 
Sedan var det Emblas tur och henne skrittade jag nästan hela passet, med bara lite inslag av trav. Jag gjorde mycket volter och sådant som påverkade henne i sidorna, att hon verkligen ställde. Gjorde även här mycket avbrott och igångsättningar just för att jag ville få henne lyhörd. Från första början var hon nämligen väldigt stark och ville mest springa ifrån. I slutet var hon avslappnad och relativt följsam även om jag inte riktigt fick igenom henne helt. Men en bra bit iallafall!
 

Stilbedömning eller inte?

Asslatjejerna / 05 December, 2013 - 18:28 / Vardag
2 kommentarer

Debatten har pågått ända sen SM, många bloggar tar upp ämnet och facebook grupper har skapats. Därför kan inte jag sitta tysta utan även ge min syn på saken 
 
 
Det som många tvistar om är huruvida stilbedömning ska vara den avgörande faktorn i SM i ponnyhoppning för B ponny. För er som inte har koll på hur SM går till så kan jag förklara lite snabbt såhär.
Om du har en B ponny och vill rida SM måste du ha minst två felfria MSV B rundor på nationell nivå dvs 1m.
Har du det kan du anmäla dig till SM.
 
SM finalerna går i tre omgångar där de första två bedöms med silbedömning, de 20 bästa ekipagen går sedan vidare till SM final och startar i omvänd ordning dvs de ryttare med högst stilpoäng och minst antal fel startar sist.
 
Det räcker alltså inte att ha en ponny som är snabb och hoppar felfritt utan du måste också rida snyggt och på ett för hästen skonsamt sätt.
 
Det är just det detta många SM ryttare och deras anhöriga protesterar emot då de tycker att SM ska avgöras på tid och inte på stil.
 
Vad tycker då jag om detta?
 
Jag personligen är och har alltid varit FÖR stilbedömning och tycker att det borde vara fler stilbedömningstävlingar även på lok/reg nivå. Jag funderat dock fram och tillbaka om vad jag egentligen tycker om just det här fallet och det är inte helt lätt.
 
Jag förstår de ekipage som vinner många många tävlingar och meetingpriser under året men som sedan på SM får dåliga stilpoäng och kanske inte ens kommer bland de 10 bästa, men jag tycker samtidigt att det är minst lika viktigt att man inte bara rider snabbt utan också på ett stilfullt sätt. Jag hittade det här förslaget som jag tycker var mycket läsvärt och inte alls en dum ide 
 

Länge sen man red B ponny haha...
 

Danny Boy

Asslatjejerna / 05 December, 2013 - 11:25 / Vardag
5 kommentarer

Igår var Petra inte på plats för dressyren av olika anledningar så vi hade ju som Carro betättat lite teori istället.
Innan lektionen passade jag då på att rida Danny på banan, han var lugn och sansad redan i början på passet och allt efersom blev han mjukare och mjukare.
 
Han kräver att man tar det lugnt och och inte stressar honom, när passet var slut hade jag verkligen jobbat igenom båda sidorna och han kändes riktigt fin och avslappnad.
 
Efter varje pass brukar jag alltid trava av honom på lång tygel och låta honom springa på i sin takt, då länger han på halsen och tycker det är hur mysigt som helst 
 
 

Helgens planer

Asslatjejerna / 05 December, 2013 - 08:58 / Vardag
2 kommentarer

Åh vad jag längtar till helgen. Inte bara för hela TVÅ sovmorgnar utan också allt stallpyssel jag hade tänkt att avklara! Jag tänkte nämligen hinna få klippt både Dunört och Embla eller bara en av dom. Vår maskin blir tyvärr varm väldigt fort vilket gör att en timmas klippning oftast tar det tredubbla. 
 
Jag hade dessutom tänkt att ta med kameran upp någon förmiddag och fota lite mysiga bilder i frosten, iallafall det kyliga vädret. Idag pissregnade det ju dock så vi får se om det blir just sådana bilder haha!
 
Givetvis gäller ju även den vanliga ridningen...
 

Roligheter

Asslatjejerna / 04 December, 2013 - 21:34 / Vardag
1 kommentarer

Idag hade vi lite teori istället för den vanliga ridningen. Vi jobbade på vår basala kroppskännedom vilket var både nytt, intressant och lite roligt på vägen. Vi jobbade helt enkelt med avslappnande övningar för att kunna styra vår kropp och balans. Testa själv din balans genom att stå rak i kroppen med fötterna helt ihop och med stängda ögon. Vinglar du, eller vinglar du inte? 
 
 
Det var även många hästar som gick lektion idag men Flemmah var en av de få som blev över. Därför fick det bli ett pass på banan med henne. Hon var verkligen urmysig att rida! Jag kände direkt när jag började rida vad det var för moment jag ville få igenom. Först av allt fuskade hon med vägarna. Gick antingen rakställd eller utåtställd och det tog vi itu med direkt. När det satt ordentligt i skritten gick det lika bra i trav. Sedan var det att kunna bibehålla formen i galopp som var lite onödigt om Flemmah fick bestämma. För att komma ifrån jobbet sprang hon lite snabbare samt ruskade på huvudet. Jag höll dock stadigt kvar mitt stöd och väldigt snart insåg hon att det var mycket bekvämare på mitt sätt. Sist tog vi tag i fattningarna. Jag ville ha noggranna fattningar på bakbenen, inte flera steg slängtrav och sedan fel galopp. Det var bara att jobba lugnt och metodiskt och i slutet gjorde hon dom väldigt bra. Avslutningsvis travade vi av i en lägre form och hon var väldigt följsam och lösgjord. Ett mycket lyckat pass med andra ord!
 

Håkan Hellström

Asslatjejerna / 04 December, 2013 - 14:34 / Vardag
4 kommentarer

På lördag ska jag åka till Göteborg och kolla på Håkan Hellström, det är i skandinavium och ska bli sjukt kul!
 
Jag tycker han är himla bra och har länge velat se honom men det har liksom inte blivit av innan, men nu så drar jag o Kajsa ner till GBG o njuter 
 
 

Välkommen på pay and jump

Asslatjejerna / 04 December, 2013 - 13:45 / Vardag
0 kommentarer

Stall Assla i Götene anordnar PAY AND JUMP
med lektionsmästerskap och Asslamästerskap 2013.

Lördag den 7/12 14.00

Valfri höjd
Titthinder från 70 cm

Startavgift: 100:-/ klass

Hyra av Stall Assla-häst 50:-/ klass 
(ingår vid anmälan till lektionsmästerskap)

Anmälan till Asslamästerskapet/ lektionsmästerskapet 50:-

Vi bjuder alla på glögg och pepparkaka.
Anmälan via sms till Åsa Larsson, 0703-667862

Något får dig att fortsätta. VAD?

Asslatjejerna / 04 December, 2013 - 11:33 / Vardag
3 kommentarer

Jag har tänkt på många gånger hur många chanser man har fått för att ge upp allt det här med hästarna. Att bara lägga ned det helt och hållet. Men det finns ändå något som får en att fortsätta rida och åka ut till hästarna flera gånger i veckan. Vad är det egentligen som har så stor drivkraft när det vinner över både besvikelse och sorg.
 
För det sistnämnda är något vi ryttare får smaka mycket på. Besvikelsen när ridpass efter ridpass går åt skogen och man känner att man inte orkar med alls. Men ändå slutar man inte? 
 
Eller när man som jag, rider på ett stall där det alltid finns en möjlighet att just din älsklingshäst blir såld. När Tilly såldes var jag helt förstörd. Hon hade en väldigt speciell plats i mitt hjärta och har det än idag. Men den här sorgen, den höll bara i ett par veckor och försvann fortare än jag någonsin vågade tro. Nu kan jag undra om det är jag som är dum i huvudet som kunde förtränga henne så lätt. Som om kvällarna i gråt inte vore nog och att bilder och filmer kan åsamka mer smärta än själva dagen hon åkte.
 
En smartare jag inser att det hela tiden funnits någonting som drivit mig framåt, som hela tiden fått mig att vilja fortsätta, ändå, trots allt skit ma får stå ut med. Någonting är det, bara svårt att sätta fingrarna på vad...
 
VAD är din sporre?! VAD får DIG att dag ut och dag in ge dig f*n på att du ska göra det här? 
 

Min ena favoritdag

Asslatjejerna / 04 December, 2013 - 09:00 / Vardag
1 kommentarer

Såklart är stallet alltid höjdpunkten på veckodagarna (ja de dagarna då det inte är iskallt och blåsigt då) men när det är dags för lektioner är det alltid lite extra kul att åka upp och träna träna träna. Idag är det den vanliga lektionen för Petra och jag ska nog alldeles säkert rida Dunört. Tyvärr är inte min mamma med och kan filma men vi kanske kan ordna det på något annat sätt! Bilder vore ju roligt för omväxlingens skull...
 
För övrigt har jag endast två lektioner idag vilket gör att man blir extra pigg och pepp. Lite så kunde det ju vara oftare 
 

Pretty much done

Asslatjejerna / 04 December, 2013 - 07:00 / Vardag
2 kommentarer

 
Lovade ju bilder på rummet när det var klart vilket det nu i stort sett är. Himla nöjd ialllafall, nu gör det ingenting alls att det är så himla litet!

Julkänsla

Asslatjejerna / 03 December, 2013 - 18:51 / Vardag
4 kommentarer

 
Lite julpynt höjer upp julstämningen till max. Jag behöver bara köpa in ett par julklappar och sedan är julen välkommen. Sent ute som alltid, gärna sista dagen haha!

Nominera din favorit blogg och få en länkning!!

Asslatjejerna / 03 December, 2013 - 15:28 / Vardag
6 kommentarer

 

Jag är ingen stor bloggläsare men några bloggar kikar jag in på i stort sett varje dag, jag gillar att läsa bloggar där jag känner bloggaren eftersom det är roligt att kunna följa dem som man liksom har en relation till på något sätt.  Här kommer jag att nominera mina bloggar som jag håller koll på och jag utmanar er att göra det samma!!

 

Här kommer två av mina dagliga favoriter

Oliiviiagustavsson.blogg.se  En tjej som bor utanför lidköping och driver en hästblogg där hon skriver om sin vardag med sina ponnyer Annabell och Secret Star. Olivia känner jag lite grann eftersom jag skulle ha hennes ponny Prinsen som projekt, men dessvärre fick vi redan efter ett par veckor köra tillbaka honom då han fick pollenallergi.

 

http://www.nattstad.se/stutericavallo  Bloggen om familjen Ravik som har alpacka uppfödning på Billingen, tidigare hade de även arabstuteri men har nu gått över till att satsa mer på döttrarna Ingrid och Märtas intresse för ponnyhoppning.  I familjen ingår även lille Gunnar som även han verkar ha tagit fasta på syrrornas intresse. Jag har känt goa familjen Ravik i flera år då stallassla och stuteri Cavallo har haft ett samarbete. 

Nu är det din tur!!

 
 

 

 

Hoppträning 2 december

Asslatjejerna / 03 December, 2013 - 11:43 / Videos
7 kommentarer

Decembertävling - Värmebalja

Asslatjejerna / 03 December, 2013 - 10:10 / Bloggtävlingar
2 kommentarer

Vintern närmar sig med stormsteg och vattnet börjar frysa på natten. Många väljer att bära hinkar fram och tillbaka, men nu har vi ett bättre erbjudande!
 
Här kan du vinna 5% på den redan nedsatta värmebaljan från Lantbutiken.se! Varan är dessutom redan billigast i Sverige. Värmebaljan rymmer 65 liter och fryspunkten ner till 26 minusgrader. Du får även använda rabatten när du vill!
 
EN enkel regel.
 
♦ Gilla lantbutiken.se på facebook
 
Tävlingen avslutas 15 December. KÖR
 

Lång vs kort

Asslatjejerna / 03 December, 2013 - 09:01 / Vardag
1 kommentarer

Nästan alla ponnyer och hästar går med kortklipp tävlingsman eller knoppar, men det är inte alltför sällan man också ser långa trassliga manar på både tävlingsplatsen och hemmaplan. På självaste SM så var det ett flertal ponnyer med tjock fluffig man hängandes på vardera sida om halsen. En del var såklart riktigt söta i det här men de allra flesta såg ovårdade ut. För, hur ska jag säga, odlar man inte manen på rätt sätt så är det svårt att få det att se snyggt ut. Det är ett himla sjå att bibehålla en lång man fin och ren.
 
Vi själva är för korta manar just för att det är så snyggt och prydligt och dessutom mycket mer lätthanterligt.. Det är dock svårt att hålla efter på alla hästar när man har närmre tjugotalet att pyssla om och rida så fort man kommer in på stallplanen. Tina är en av dom få ponnyer som fått behålla sin långa vita man. Hon ser ut som en sagoponny och passar riktigt bra i det. 
 
 

Någon måste få manen tilljämnad ;) 

Första lokala starten

Asslatjejerna / 03 December, 2013 - 07:00 / Vardag
3 kommentarer

 
Den här bilden kom jag över igår när jag bläddrade bland mina bilder. För 10 månader sedan gjorde vi vår första start ihop. Det lät läänge men tiden har bara sprungit iväg. Och så kul vi har haft det, jag och Villgott!
 

Kanondag

Asslatjejerna / 02 December, 2013 - 23:02 / Vardag
1 kommentarer

Min stalleftermiddag startades med en barbackatur i mörkret. Jag och Dunört var ute och skrittade på varierat underlag i strax över halvtimmman. Otroligt nyttigt och både skönt och roligt för henne att sträcka på benen. Att det var helt underbart mysigt var ju bara ett stort plus!
 
Sedan blev det ett mycket trevligt pass på Embla. Uppvärmningen var väl ingen höjdare då hon var väldigt pigg och stark och var för det mesta stretig och envis. Men det var bara att sudda ut när vi skulle börja hoppa. Vi hade satt upp en serie på långsidan innehållande 4 oxrar med ett galoppsprång mellan vardera. Där emellan var också en bom för lite extra markarbete. Otroligt bra sitsövning, jag känner att jag behöver bli mer flexibel över hindren och då passar detta mig alldeles perfekt. Embla uppskattade det också även om hon blev fort trött.
 
Nöjda!

Jaa, varför inte köra på lite nostalgi haha!

Lite bilder från SM

Asslatjejerna / 02 December, 2013 - 13:00 / Vardag
6 kommentarer

Lika men ändå olika...

Asslatjejerna / 02 December, 2013 - 11:15 / Vardag
1 kommentarer

Jag har känt Carro i Några år nu, i början kom vi inte särskilt bra överens men när vi väl lärde känna varandra så blev vi snabbt riktigt bra vänner och har tillbringat åtskilliga timmar ihop. Vi tänker många gånger lika och skrattar åt samma saker och har riktigt roligt ihop .
 
Man skulle kunna säga att vi är ganska lika på många sätt men även mycket olika. Carro är öppen och säger ofta vad hon tycker, hon kanske är bättre på att synas medan jag är lite mer i bakgrunden.
 
När det gäller hästarna och ridningen kanske man  kan få uppfattningen att jag inte är så genuint intresserad som Carro eftersom jag inte är lika bra på att skriva om varje ridpass och hur jag upplever det,  men jag ÄR lika intresserad och det är lika viktigt för mig att få beröm och feedback även om jag inte visar det lika tydligt.
Jag är väldigt självkritisk och kan ibland tycka att ett ridpass gått skitdåligt fast det egentligen gått rätt bra.
 
Ett bra exempel är helgens dressyrtävling där jag kände mig urkass men sen jag landat lite i det och läst igenom mina protokoll insåg jag att jag faktiskt fått över 70% i LB:1 vilket ju egentligen är väldigt bra.
 
Det är jätte roligt att vara två kompisar som har det här intresset gemensamt men ibland kan det kännas lite som om vi ska tävla om uppmärksamheten från Åsa som är "bådas" inspirationskälla och det tycker jag kan vara lite jobbigt.
 
Slutsats av detta lite röriga inlägg är att även om jag o Carro är bästa vänner och lika på många sätt så är vi också väldigt olika. Men en sak har vi gemensamt och det är att båda vill ha uppmärksamhet och beröm för att orka driva detta intresse framåt vi är bara olika bra på att visa det...
 
 
       Best friends!!
 
 
 
 
 
 

Åsa, en äkta inspirationskälla

Asslatjejerna / 02 December, 2013 - 11:00 / Vardag
0 kommentarer

Om någon frågar mig om jag har en förebild så svarar jag att jag vet inte. Jag har ingen förebild. Jag har dock många människor omkring mig som inspirerar och motiverar mig inom allt som har med hästarna att göra. En av dom är Åsa. Inte bara för att jag rider här och för att hon på måndagar är min tränare, utan för att allt hon gör och säger etsar sig fast i min hjärna och påminner mig om och om igen om att göra det rätt - och att göra det bra. Åsa är den människa som kan få en, genom minsta lilla beröm, närmre gråtfärdig av lycka och en kropp som ryser av värme och stolthet. 
 
Jag är så himla glad och så himla tacksam för att du öppnat upp så många möjligheter för mig Åsa.
 

Några timmars skola

Asslatjejerna / 02 December, 2013 - 09:00 / Vardag
1 kommentarer

Usch jag är verkligen inget fan av söndagkvällar och heller inte måndagmorgnar. Början på en ny, seg och lång skolvecka med alldeles för lång tid tills helg. Men nåja bara att rycka upp sig!
 
I eftermiddag är det hopplektion precis som vanligt så något roligt med måndagar är det ju iallafall! Jag kommer ha antingen Embla eller Dunört, är såklart osäker på vem fortfarande. Har önskat vad jag vill göra under lektionen men om det blir det får vi se då. Hörs!
 

Godmorgon hälsar...

Asslatjejerna / 02 December, 2013 - 07:00 / Vardag
0 kommentarer

 
Min skithund... 

Danny <3

Asslatjejerna / 01 December, 2013 - 18:00 / Vardag
2 kommentarer

Danny har ju fått en lite vila på grund av ryttarbrist när jag varit gipsad, men idag så började vi jobba tilsammans igen och det var verkligen en fin upplevelse, han var så positiv redan från början och jag mjukade upp honom länge i skritten med sidvärtsrörelser och volter.
Även i traven lät jag honom ta sin tid och bli varm. 
 
När det sedan var dags för galoppen så var han pigg men ändå lyhörd och på slutet fick jag honom lugn och rullade på i volter och prövade även några öppnor i galopp.
 
Efteråt mös han nöjd i sin box, han gillar ju verkligen att jobba.
 
 

1 december

Asslatjejerna / 01 December, 2013 - 17:00 / Vardag
4 kommentarer

Gissa om det är läskigt att se att det står 1 december överallt. Jag menar är det bara 24 dagar kvar till jul och bara en månad kvar till 2014?! Helt otroligt.
 
Just nu ska vi åka på tomteparaden i Götene. Det är en lite tradition inom familjen som upprepas varje år. Stallet fick skippas och hästarna vila. Imorgon kör vi på hårt igen!
 

Våra framsteg dressyrmässigt

Asslatjejerna / 01 December, 2013 - 16:00 / Vardag
0 kommentarer

Precis som i hoppningen ser man efter var gång skillnaden i dressyren. Dressyrtävlingar i sig är liksom ett kvitto på att man har utvecklats. I augusti startade vi vår första LA, jag och Villgott. Vi landade nästan på pricken 59% och jag var inte alls nöjd. Igår höjde vi ribban och satte runt 68% och det med en bra känsla. För visst att han emellanåt kändes lite seg, men rörelserna satt och han var trots allt lyhörd, jämn och stadig vilket värderas mycket högt.
 
Eller ta som exempel när vi startade vår första LB i mars. Det var avbrott, för snabb galopp, snäva svängar och en himla massa fel som gjorde att vi knappt tog oss över 50 strecket. Igår tog vi lite revansch och en andraplats på 71%. Gissa om jag älskar att se att allt jobb verkligen lönar sig!
 
Håller ni med?!
 

Julpyntningen kommer snart

Asslatjejerna / 01 December, 2013 - 14:00 / Vardag
1 kommentarer

Här hemma åkte massa julpynt upp häromdagen, men i stallet har vi inte riktigt börjat ännu. Jag slår dock vad om att det kommer bli hur häftigt som helst när det är klart. Kommer nog gå åt en hel dag till sådant fixande!
 
Har ni börjat julpynta i stallet ännu? Det är ju trots allt första advent idag, många börjar tidigt!
 

yesterday

Asslatjejerna / 01 December, 2013 - 12:04 / Vardag
2 kommentarer

 
 
Eftersom jag kom tvåa med Villgott och trea med Dunört fick hon ta emot båda priserna  Tyvärr var dessa två bilder de enda som fotades igår, men nu fick ni ju en liten inblick i hur vi såg ut iallafall!