Prova hästens ökade skritt

Asslatjejerna / 10 Augusti, 2013 - 09:00 /

Hur tränar man egentligen på en ökad skritt? Hur får man hästen att stanna kvar i takten men länga på steget utan att skynda iväg och lägga in trav? 
 
Det finns många övningar som stärker skritten som gör att hästarna orkar hålla den utan taktinslag eller utan att den behöver tappa bjudning. Har ni någon bra sådan så tipsa mig gärna! Nedan följer några av mina tips.
 
→ Lägg ut bommar med först normalt avstånd där hästens gångart är skritt. Läng sedan avståndet mellan bommarna och låt hästen sträcka ut hals och kropp lite mer för att räcka till. Rid precis som att bommarna inte vore där och att du är på väg att få en nia i dressyrprotokollet  
 
→ Om du har svårt att veta och känna hur mycket din häst faktiskt kan länga så kan det vara en bra idé att jobba hästen utomhus och sedan på hemvägen när hästen blir lite mer energisk bara sitta med och känna hur hästens större skritt faktiskt känns. På så vis vet du vad du har att träna för. 
 
→ Rid i ridhuset med en annan häst framför dig. Känn om hästen bjuder till lite för att hänga med. Då kommer du precis som i övningen ovan känna att din häst faktiskt kan. Och det är ganska viktigt att tro på att sin häst faktiskt kan lite till och lite till. 
 
→ Övriga tempoväxlingar i skritt. (Givetvis stärker de andra gångarter med hästen) Skritt med så korta steg du bara kan och sen länger du hästen så mycket du bara kan. Skillnaden ska kännas och synas direkt. Be någon hjälpa dig att kolla!
 
I vår förra LB fick vi en 4a på den fria skritten för jag lyckades inte hålla ihop honom. Men träning ger färdighet, nu stod där en 7a i LA programmet!
 
Har ni några tips? 
 


Namn:
Kom ihåg mig?

Mail

Bloggadress:

Kommentar: