Bygg upp din hästs kondition.

Asslatjejerna / 31 December, 2013 - 14:00 / Vardag

Jag fick en fråga om jag kunde skriva ett inlägg om hur vi konditionstränar våra hästar när vi är ute. Såklart kan jag det, det är alltid roligt att dela med sig av idéer! Dessutom är det något som jag anser vara otroligt viktigt och som många hästar får göra alldeles för lite.
 
Först och främst vill jag bara säga att det är skogen som gäller. Alla som anser att ridhuset går lika bra har så fel. Konditionsträning handlar om mycket mer än bara flåset som behövs på en hoppbana etc. Det handlar också om styrka, bjudning och uppbyggnad av muskelatur vilket ridhuset saknar möjligheter till. Nedan följer ett par punkter som skiljer de båda träningssätten åt.
 
♠  I ridhuset är underlaget hela tiden plant vilket är raka motsatsen till skogens alla upp och nedförs-backar. Även om det så är i liten omfattning. Avsaknaden av ojämnt byggda grusvägar kan vara avgörande.
 
♠  Ridhuset är alldeles för trångt. Det faktiska måttet spelar mindre roll då man oavsett det aldrig hinner komma upp i samma hastighet som utomhus, även om det bara handlar om minimala tempoväxlingar. 
 
♠ Vid konditionsträning behövs en vilja att röra sig framåt för hästen vilket den inte kan få på alls samma sätt när den är inramad mellan fyra väggar. 
 
Så först och främst gäller det att hitta en skog eller väg som du och hästen tycker om. Konditionspassen ska ju samtidigt som de ger mycket träning vara roliga. Inte skulle du väl upprepade gånger rida rakt fram i dikeskanten på en asfaltsväg? Vägen du väljer behöver inte nödvändigtvis vara rak men den bör däremot vara lång. Det är inte uppskattat från varken hästen eller ryttaren att få vända och köra samma visa på vägen tillbaka. Ibland kanske ännu en gång. Istället är det mycket enklare att välja vägar som går att fortsätta på. Då kan du dessutom välja tempo och reglera galoppsprången efter hur vägen ser ut.
 
Samtidigt som det är nyttigt att rulla i samma tempo under en längre tid så är det lika viktigt att kunna ha en reglerbar galopp, vilket du tränar allra bäst ute. Vad man kan göra är att börja i en lugn uppvärmningsgalopp för att så småningom bitvis öka tempot. Man bestämmer själv vad som är lagom innan man trappar ner tempot igen. Längden på passet är också något man får välja utefter hästens tidigare kondiotion. Man ska också vara noga med att skritta av hästen ordentligt samt gärna låta hästen pausa med lite skritt i arbetet. Följer man detta noga kan man träna hästen allt från en till fyra dagar i veckan, beroende på vad man vill få ut av det.
 
Och en sak till! Var inte rädd för att få upp din häst i toppskick! Hästar är optimerade för just galoppen eftersom det är deras flyktgångart och bör kunna hållas länge. Därför är det enbart positivt att du putsar på den lite!
 
Postat av: Emma

SV: Tack, blev väldigt nöjd med dom! Sköna är dom också.

2013-12-31 @ 15:49:01
URL: http://emmaaaolssons.blogg.se


Namn:
Kom ihåg mig?

Mail

Bloggadress:

Kommentar: