Håll igång i vinter

Asslatjejerna / 13 December, 2013 - 14:00 / Vardag

Jag tänkte spinna vidare på mitt förra inlägg om vinterns träningsmöjligheter. Där skrev jag ju om hur otroligt bra snön är för oss -men såklart kan också vintern bidra med negativa följder. Många låter sin häst ha sommarvila eller vintervila. På sommaren kanske det är för varmt för ridning och då mår kanske hästen bättre att stå i en sval hage borta från flugor och blinningar. På vintern vill allt fler hästägare låta sin häst eller ponny vila för sin egen vinning. Att det helt enkelt  är för halt, kallt och det allmänt ruskitgt väder är vanliga argument. Vad många inte tänker på är att det kan medföra tråkiga konsekvenser också.
 
Att låta sin häst stå och vila en vinter är som att lägga sig och sova direkt efter ett träningspass för dig. Du kommer vakna upp med en otrolig stelhet och osmidighet och kan med stor sannolik även dra på dig skador. Det finns ju faktiskt anledningar till att man stretchar. En häst fungerar lite på samma sätt. Att låta hästen prestera på högvarv under höstens alla tävlingar och sedan lunka på i hagen några veckor tar på kroppen. Speciellt isiga kalla dagar, för då spenderar hästen mesta tiden i hagen stillaståendes och rör sig inte alls så mycket som den skulle behöva göra för att hålla sig varm och mjuk. Det kan få hästen att frysa och då samtidigt rasa viktmässigt, men framför allt i muskelmassa.
 
Vad ska man då göra om vädret är urkasst, men man måste röra på hästen? Alla har inte lyxen till ridhus men vill ändå ge bästa möjliga motion för hästen. Fält och åkrar är superbra att rida på då det inte nödvändigtvis behövs broddar och sulor. Ju djupare snö desto bättre! Har man bra snöiga backar kan man klättra där i 20 minuter innan man rider tillbaka till stallet och värmer sig. Är det otorligt dåligt med ridmöjligheter kan man alltid ta en promenad. På med reflexer och bunkra upp med kläder så skall nog en 10 minuters promenad klaras av ganska lätt. All rörelse är nämligen bättre än ingen alls. Det gör stor skillnad!
 
Varför väljer man inte hellre en vila på en mildare årstid? Vi får väl pina oss lite i vinter för hästarnas skull 
 
~2012~
Postat av: malin

bra inlägg :)

2013-12-13 @ 15:44:38
URL: http://malintorstensson.blogg.se
Postat av: Yohanna - Fotograf i Hälsingland

Det som är så himla mysigt att rida på vintern och i snö! :) Det var en av sakerna jag gillade allra bäst när jag hade häst! :)

2013-12-13 @ 23:25:42
URL: http://yohannafotograferar.blogg.se
Postat av: alexandra - stylealex

fin bild!

2013-12-14 @ 10:43:11
URL: http://stylealex.blogg.se
Postat av: Jasmine Lundvall

Fin bild :)

2013-12-14 @ 11:32:53
URL: http://jxsmine.blogg.se/
Postat av: Friskey

Min unghäst har precis haft sin vila nu. Han fick ca 2-3 veckor nu när det faktiskt ändå inte går att rida ute för att det har varit stenhårt i marken. Plus att han faktiskt behöver sin "unghästvila". Men jag har absolut tänkt på skaderisken och ställde av honom långsamt, varvade ner tempot och sista dagarna skrittades han för hand innan han ställde av helt. Nu ska vi precis sätta igång och det är lika där, jag beräknar att han är i gång igen om 2 veckor. Alltså lagom till 2014, så att man ökar långsamt och minimerar risken att få onödiga skador vid för snabb igångsättning. :)

Annars har ju vädret varit helt ok så att man skulle kunna rida, än är det ju fortfarande plusgrader, i alla fall här där jag bor! ;D

2013-12-15 @ 14:30:45
URL: http://friskey.horseworld.se


Namn:
Kom ihåg mig?

Mail

Bloggadress:

Kommentar: