Inom fyra ramar

Asslatjejerna / 08 Januari, 2014 - 11:00 / Vardag

Jag tänkte än en gång påpeka innebörden i varför uteritter är så viktigt för hästen. Det är många som förstår och agerar där efter, men många gör det inte. Och det gör mig så trött, besviken och orolig för hästens framtida hållbarhet. 
 
För det är nämligen så. En häst som ständigt går i ridhus eller paddock håller statistiskt sett inte i lika många år som en häst som rids under en betydligt mer varierad utsträckning. Att anse att skiftningar mellan bommar, hinder, jogging och dressyrpass i ridhuset är ett varierat schema har fel. Det du gör är att träna mycket av hästens muskelmassa, vilket för all del är bra, men det är otroligt slitsamt. Att nöta på spår och volter dag ut och dag in är det ingen som klarar av i det långa loppet.
 
Med varierad träning menar jag att man varvar dressyrpass, hopp/markpass, galoppintervaller utomhus, skritträning i backarna, skritturer och joggpass utomhus på varierat underlag. De förslag jag gav är bara några få i mängden av det som finns att göra. En strikt planering om hur en häst skall ridas för att bygga muskler och kondition korrekt bör vara något som alla tävlings och träningsryttare bör ha. Jag tror inte att någon ryttare på elitnivå struntar i detta ovan. Det är helt enkelt så att detta är vad hästen behöver för att hålla. Och det är väl vad man vill, att hästen faktiskt ska hålla?
 
Sedan är det inte bara muskler, ligament, senor, balans och kondition som stärks när man rider ut. Det ger även hästens psyke en otrolig push och jag upplever att man får en mer trivsam och fokuserad häst om den emellanåt får ha roligt eller åtminstone jobbas under roligare omständigheter. Den får livslust, glädje och en positiv inställning till övrigt arbete.
 
Embla är en av dom ponnyer som klockrent passar in på mina beskrivningar. Efter ett par uteritter med arbete i form av galoppjobb och backträning samt roliga race på åkrarna, är hon en helt annan häst. Hon känns glad och lycklig utan att överdriva. Och bara för det går det inte sämre när vi trimmar i ridhuset. Snarare tvärtom. Hon känns, eller nej hon ÄR, mycket starkare och bärigare vilket känns otroligt med tanke på hur kort tid hon faktiskt har vart igång nu.
 
Skogen är GRATIS och erbjuder otroliga förutsättningar. Fler ryttare borde tänka på vad den faktiskt kan användas till. Jag tror att om hästen fick komma ut iallafall en gång i veckan skulle det uppskattas väldigt mycket. Dessutom skulle kroppen få vila och arbeta på ett annat sätt. Här dyker det stora problemet upp, ryttare är rädda för att rida ut. Jag ser docj inte det som ett hinder för hästen. Rädslan bör och kan man jobba på. Under tiden kan man be en god vän eller en duktig tränare att rida ut på hästen tills du själv känner dig tryggare. Det om något borde göra gott för samvetet!
 
 10 världsvana hästar. Glada och fokuserade på sin uppgift...
Postat av: Anonym

Om man inte har tillgång till skog? Det är inte så lätt att lasta en vanlig tisdag klockan 7 på kvällen. Någon ska köra, den som körde ska köra tillbaka man ska åka till en bra skog m.m

Svar: Det är ingen som säger att du måste rida bland träden. Att bara vara ute på vägarna gör mycket. Skritta fram och av ute eller jogga igång på fältet eller grusvägen. Det går att variera på hur många sätt som helst. Rid ut lite längre på helgen då du har tid. Eller kör iväg till en rolig skog varannan vecka. Allt som behövs är planering!
- Asslatjejerna

2014-01-08 @ 12:00:22


Namn:
Kom ihåg mig?

Mail

Bloggadress:

Kommentar: