Liten update!

Asslatjejerna / 24 Februari, 2014 - 10:44 / Vardag
7 kommentarer

Liten update från mig kommer här:
 
De senaste veckorna har jag haft fullt upp med att sätta  igång Danny, Han kom till oss här på stallassla i våras och var då lite tunn och svår att hålla i hull så han fick ta det lite lugnt och äta gräs hela sommaren.
 
Efter sommaren så har  började jag ju gymnasiet och det blev en helt annat fokus på skolarbetet då mycket var nytt och många nya ämnen.
Danny är ju en herre som kräver "mycket" ridning och jobb eftersom han är en riktigt pigg och positiv  kille med massor av energi. Jag hade därför inte riktigt den tiden och den energin som krävdes för att sätta igång honom på allvar, men nu så är vi på G och jag börjar hitta knapparna så smått även om vi har en bra bit kvar.
 
Jag börjar alltid ett pass på Danny med att lina honom för att få honom avslappnad och lugn, inte för att han gör något dumt men för att vi ska komma till ridning lite snabbare.
 
Första målet är att starta en PR Dressyr den 30 mars och sedan är tanken att vi så småningom ska vara redo för starrter i både hopp och dressyr ( jag är ju en inbiten hoppryttare) ;)
 
Vad händer med Lövvi då?
Jag rider även Lövvi  trots att jag prioriterar Danny, Lövvi går ju lektioner två dagar i veckan och även privatlektioner däremellan så hon hålls igång, henne rider jag någon/några ggr i veckan för att inte tappa min känsla på henne, meningen är att vi ska göra en eller två starter i hoppningen och sedan några fälttävlans starter...
 
 
 
 

Det går framåt

Asslatjejerna / 21 Februari, 2014 - 15:49 / Vardag
2 kommentarer

Hej allihopa. Jag har velat kika in med inlägg här ett flertal gånger, men har fått hålla mina fingrar i styr. Det är bättre att jag bloggar ordentligt när jag känner att det är dags att starta upp på riktigt igen. Hur som helst tänkte jag ge er en liten uppdaterare på ridfronten.
 
Embla gör framsteg. Vi har under de senaste veckorna lagt mer vikt på sidvärtsrörelse och jag har gett mig fasen på att det ska gå. Och visst funkar det. Embla börjar flytta med lätthet men visar väl när hon inte förstår eller tycker det blir för jobbigt. Vi har också gått djupare in på öppna samt börjat nosa lite kring det här med slutor. Än så länge förstår hon, men hon tycker det är himla svårt att vara ställd i nacken åt ett annat håll. 
 
Jag varierar numera ridpassen mellan ett vanligt tredelat bett och en gummiklädd pelhamstång. När jag rider på stången blir Embla lättare i handen och jag kan lägga mer fokus på att få lite swung från bakändan och där med hamna i en bekvämare och trevligare form. Dessutom upplever jag det lättare att få henne mjuk och eftergiven samt att hon verkar snäppet mer fokuserad på mina signaler. I början var hon så känslig i munnen att jag knappt fick fram henne i galopp. Men nu har vi tagit oss igenom första stoppet och hon börjar trivas med att ha det bettet. Anledningen till att jag dock inte rider med det jämt är för att jag söker samma känslighet på ett vanligt tränsbett. Även det är på god väg. Ett par blandade gånger till och jag känner att jag kan lägga pelhambettet långt ner i lådan!
 
 
Vi har också jobbat en hel del med galoppen. Innan har jag haft svårt att dels få henne rund för skänkeln, men också mjuk och eftergiven på tygeln. Efter mycket galoppjobb i skogen och en hel  del (!) fattningar skymtar jag en klar förbättring. Hon har många gånger imponerat med hennes stora fattningar från skritt. Dom har jag känt när vi har påbörjat enkla byten. De har jag dock bara kunnat prova när Embla har haft ordentligt med energi och har varit lyhörd för mig.

 
Dunört tränar jag mycket kondiotion och grundarbete på, inte helt olikt damen ovan. Jag vill liksom lägga en bra grund innan man påbörjar svårare moment. Vi är mycket ute i skogen och konditionstränar. Det blir antingen mycket finlir eller lite hoppning ute i terrängen. Det bästa av allt är att man får lite fälttävlanskänsla av det hela. Och det är lite det målet ligger på, att hon ska orka hålla ett bra tempo under en längre dit utan att trötta ut sig för mycket. Än så länge går det väl lite sådär. Hon är mycket pigg ute (Men världens snällaste) vilket gör att en hel del energi går åt till att ligga på bettet och hela tiden vilja mer. Så tillsammans med det och en hel del päls blir hon snabbt svettig och flåsig. Men så snart hon förstår poängen med uteritterna och att galopp i mängder faktiskt är tillåtet, så kommer hon nog lugna ner sig!
 
 
När jag tänker efter så har vi hoppat ordentligt förvånandsvärt lite i ridhuset. Däremot har jag satt upp mycket serier och studs som hon får ta sig igenom ett par gånger. Förutom det har fokuset legat i dressyren. Jag har velat hitta en stadigare form tidigt i ridpasset och alltid velat avsluta med en lösgjord häst. Dessutom har jag det senaste lagt mer energi på galoppen. Tidigare har jag varken orkat eller vetat hur jag ska rida ihop henne för att få en sådan där härlig och samlad galopp. Nu börjar jag dock få kläm på det hela och det känns som om jag och Dunört bara passar mer och mer ihop. 
 

Facebooksida

Asslatjejerna / 13 Februari, 2014 - 10:58 / Vardag
6 kommentarer

Under våran bloggpaus tänkte vi bli lite effektivare på instagram och facebook så ni som saknar uppdateringen är mer än välkomna att kika där och följa oss under vårens alla tävlingar och andra påhitt. Bloggpausen blir på obestämd tid men iallafall tills vi har återfått tid och motivation.
 
Ha det bra allihopa så länge! Och glöm inte:
 
http://facebook.se/asslatjejerna
Instagram: asslatjejerna
 
/A

Felicia o Danny 2014

Asslatjejerna / 12 Februari, 2014 - 21:33 / videor
4 kommentarer

Dagens dressyr pass var extra långt vilket passade denna killen då han har väldigt mycket energi som måste ut innan man kan börja jobba! Men han var såå fin och både jag o han är mer än nöjda med jobbet:)
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det här med att blogga

Asslatjejerna / 12 Februari, 2014 - 11:22 / Vardag
5 kommentarer

Jag vet egentligen inte varför bloggen står stilla, varför vi inte bjuder på inlägg efter inlägg men jag måste kanske inse att man faktiskt kan tröttna? För samtidigt som det är tomt på idéer i skallen så har inte jag samma lust som innan, att sitta och skriva här på bloggen. Jag orkar liksom inte lägga energi på det längre nu när vi har mycket skolarbete som jag vill göra bra ifrån mig på. 
 
Kanske läggs bloggen ner helt eller kanske tar vi bara en lång och riktig paus. Det känns iallafall som att  jag varken idag, imorgon eller i helgen kommer att prioritera bloggen först. Och jag tycker inte alls att det är lika kul att bara blogga ibland och bara för att. Ska man blogga ska man gå in 100 % för det... Samtidigt har jag svårt att erkänna för mig själv att detta är vad som kanske behövs. För vi har ju ändå byggt upp den här stora bloggen med sjukt mycket läsare än vad vi tänkt från början.
 
Och en sak till innan jag avslutar mitt inlägg utan slutsats. Jag trodde det fanns en liten chans att det fanns uppriktigt besvikna läsare som skulle tycka det var tråkigt att vi "la ned". Istället rullar en enda kommentar in och på den står det att vi är dåliga? Jag fattar liksom inte poängen med negativa människor och det är också ännu en orsak till att jag vill ta avstånd från internetvärlden.
 
 
Tills vidare finns vi med daglig update på asslatjejerna @ instagram. Vad som verkligen kommer hända med bloggen får vi veta inom kort. 
 

Så här har det gått

Asslatjejerna / 12 Februari, 2014 - 11:10 / Vardag
0 kommentarer

Eftersom jag varit krasslig de senaste dagarna och fortfarande är, så har det inte varit något direkt supertrim på någon av hästarna. Förutom igår då när jag och Dunört red oss helt slut på fältet och när jag och Embla trimmade 10-poängs fattningar haha!
 
Hur som helst. Båda har fått gå i skogen ganska kravlöst ett par dagar. Komma ifrån ridhuset och motionera lite bara. Båda har skött sig bra och det märktes väl att det var ett tag sedan, alldeles för länge sedan till och med. 
 
Igår red jag Dunis på fältet och det var då som sagt tänkt att det skulle bli en genomkörare. Först gick det inte alls bra. Jag kände mig urdålig som satt där och snörvlade och inte kunde andas utan en massa hostningar. Som grädden på moset var pållen väldigt ignorant och tyckte inte alls jobb skulle stå på schemat. 
 
Då funderade jag för mig själv, vad kan jag göra för att få ut det bästa av passet på en kort tid? Övergångar! Det får hästen mjuk och lyhörd och dessutom kvick och energisk, om man gjorde rätt det vill säga. I början gick det lite trögt men så småningom släppte allting och hon var himla trevlig att rida. Hon lyssnade på minsta rörlighet i tygeln och samma reaktion för skänkeln. I slutet övade jag mycket enkla byten och även om hon gjorde själva fattningarna fint så blev hon lite väl taggad och skrittade orent emellan bytena. Hur som helst ledde allt detta till att jag fick en mycket rund och samlad galopp. Det kändes faktiskt som vår bästa galopp någonsin!
 
 
 
Embla reds ut en kort sväng och jag provade ett pelham med gummistång. Inte för den saken att hon drar utan mest för att jag ville testa hur hon gick på det. Den första känslan jag fick var att hon inte hängde i handen, vilket gjorde mig väldigt lättad. Hon är vanligtvis väldigt tung i fram istället för att orka bära sig själv. Men med det kom såklart nackdelar. Hon är egentligen, bevisligen, väldigt känlig i munnen så hon backade nästan av när hon kände mitt stöd i handen. Hon vågade inte ta för sig och svarade inte framåt för min skänkel. Dettta trots att jag var supermjuk i handen. Så småningom fick vi iallafall till en härlig galopp och i slutet fick hon rejsa på lite på längre tygel.
 
Vi får se hur det blir när jag testar det nästa gång!
 
 

Fina flickan

Asslatjejerna / 09 Februari, 2014 - 17:29 / Vardag
3 kommentarerSenast på dressyrfronten

Asslatjejerna / 08 Februari, 2014 - 15:02 / Vardag
5 kommentarer

I onsdags red jag Dunört på dressyrlektionen för Petra och det tåls att ta upp! Fokuset låg på att få dom riktigt lösgjorda och avslappnade och det tyckte jag att jag lyckades bra med, om man kan säga det så. Jag var iallafall himla nöjd med resultatet då Dunört jobbade på som bara den. Samtidigt som jag fick en härlig känsla i handen bibehöll hon sin energi genom hela passet. I början tappade jag bakdelen stundtals men det var bara att återta en korrekt ridning samt få henne sysselsatt. I slutet kändes det verkligen som om traven satt som en smäck. Tävlingsform, känsla och framför allt en nöjd häst. Nu letar jag bara efter samma härliga feeling i gångart nummer tre. Sedan får vi nog utmana den lilla ryttaren som sitter på. Jag känner mig nästan lite vilsen när det gäller de svårare momenten haha!
 
Underbara träningar, underbara tränare och underbara hästar. Hur många gånger får jag säga detta 
 

Varför vara glad över sportlov?

Asslatjejerna / 08 Februari, 2014 - 11:54 / Vardag
3 kommentarer

Det värsta med att nu gå in på sportlov är att jag är sjuk. Har haft feber eller någon slags influensa sedan i torsdags och det är knappt jag känner mig bättre idag. Jag kan ju iallafall stå på benen och med lite alvedon i kroppen orkade jag till och med sätta mig här en kort stund. 
 
Igår tog jag mitt stallpass och trots att jag inte visste riktigt hur jag skulle klara av det gick det över förväntan. Att jag dessutom fick hjälp av en besökande på ridskolan hjälpte otroligt. Änglar finns...
 
Planerna för idag är äta och vila. Det ger mig förhoppningsvis lite energi inför kvällens ridning. Egentligen borde jag väl ordinera mig själv en paus, men en tur ut i skogen skulle nog bara göra mig gott. Jag är nog inte ensam om att tycka att hästarna är medicin! 
 
 

RIDLÄGER Sommaren-14

Asslatjejerna / 06 Februari, 2014 - 09:15 / Vardag
3 kommentarer

 
 
 
Välkommen på sommarridläger.

Vi rider i Kinnekulles hänförande natur, genom grönskande ädelträskogar och bland orkideér och kalkstensbrott.

Därutöver har vi träningspass i ridhus/ på ridbanan och givetvis fullt av andra aktiviteter så som bad och lek.

Varje dag avnjuts en stor middagsbuffé fylld med flertalet specialiteér från bygden vid berget.

Vi har av Svenska ridsportförbundet examinerade instruktörer och välutbildade hästar och ponnyer som regelbundet är ute på tävlingsbanan men också lär nybörjare att rida i vår lektionsverksamhet.

Egen häst är välkommen.

Läger 1: 16-19/6 2900:-
Läger 2: 23-27/6 3200:-
Läger 3: 30/6-1/7 1200:-
(hoppning- ej övernattning)
Läger 4: 2-3/7 1200:-
(dressyr- ej övernattning)
Läger 5: 4-5/7 1200:-
(knatte- ej övernattning)

Priset inkluderar bokningsavgift på 500:- som betalas i samband med anmälan och återfås vid ev. avbokning vid uppvisande av läkar- / vet.intyg.

Mer info www.stallassla.se
Åsa Larsson 0703-667862
 

Hello wednesday

Asslatjejerna / 05 Februari, 2014 - 12:00 / Vardag
1 kommentarer

 
Dressyr dressyr och återigen dressyr, det är vad det är dags för idag. Tyvärr kommer jag få stryka mig på dressyrtävlingen som börjar närma sig, men det gör det ju inte mindre roligt att träna för det. Snarare tvärtom. Då har jag ytterligare lite tid för att fila på de punkter jag eller Embla har svårt för. Idag lutar det dock åt att jag ska rida Dunört, det passar allra bäst in i min planering!
 

Tack fina ni

Asslatjejerna / 05 Februari, 2014 - 07:00 / Vardag
1 kommentarer

Åh vad roligt att läsarna håller i sig trots vår plötsliga och långvariga bloggpaus. Vi finns ju emellanåt här ändå, men nu är det iallafall inte alls långt kvar tills bloggen får en nystart, med allt!
 

En liten refresher

Asslatjejerna / 04 Februari, 2014 - 20:05 / Vardag
3 kommentarer

Igår var det unghäst ridning hela eftermiddagen, men inte mindre seriöst för det. Jag började med att rida Ludde i ridhuset. Redan från första början var jag noga med att ha honom framme för skänkeln. Eftersom jag bara tänkt hålla på en kort stund blev det en relativt snabb men effektiv uppvärmning, i form av många tempoväxlingar och vägar. Så småninom började vi skutta över hindren som stod framme och då tände han till minsann. När han märkte vad som var på gång och att han behövde lite tempo satte han det på egen hand, tyckte han åtminstone. Två gånger brallade han till ordentligt men sedan var det inte mer med det. Bara styra och hålla om så var han sedan lydig. Väldigt pigg och hoppglad men det måste man ju få vara emellanåt!
 
 
Prillan var på tur, en för mig ny ponny. Prillan skolas just nu om lite då hon inte blivit riden på riktigt samma sätt innan. Bara man var lugn och konsekvent så funkade det hur bra som helst. Det gällde ju även för mig. När hon blivit mjuk och lugn över alla serpentinbågar så fick vi hoppa kombinationen några gånger för Åsa. Där skötte hon sig galant.
 
Embla red jag på hoppträningen och jag vet inte riktigt vad jag ska säga om det passet... Det gick väl i det stora hela rätt okej, men jag fick inte någon bra känsla som sa, wow detta var BRA. Iställlet var det bara - medelmåttigt. Det tycker jag inte om 

 
Idag hann jag bara med att rida en liten pålle eftersom den uteritten drog ut lite på tiden. Det fick bli Dunört och vi hann iallafall med en liten bit i vardera gångart. Dunört trippade på med spetsade öron och njöt över att bara få vara häst. Underbart att slippa frysa och istället kunna njuta tyckte vi nog båda två!
 

Provade o klicka lite bilder...

Asslatjejerna / 03 Februari, 2014 - 14:52 / Vardag
4 kommentarer

Igår var det fantastiskt fint o gott vårväder o vi har ju längtat efter att fota lite när det är bra väder, Igår provklickade jag lite bilder på småtjejerna med stallväggen som bakgrund och det blev faktiskt riktigt bra.
Lite smakprov;)
 
 
 

Vårväder

Asslatjejerna / 03 Februari, 2014 - 07:15 / Vardag
1 kommentarer

Igår var jag ute en långsväng med Amis och riktigt kände vårvädret i luften. Idag är det till och med plusgrader på morgonen, så kanske vågar man hoppas på att den kalla vintern iallafall börjar lida mot sitt slut...?

Hur som helst. Inläggen här på bloggen är få och jag vet att många suktar efter uppdatering igen. Jag har inte riktigt haft tid eller lust att skriva som innan och det är ändå något jag prioriterar för att innehållet här verkligen ska bli bra.

Men nuså. Tävlingssässongen är på ingång och ett sportlov väntar och som grädden på moset har jag mycket ideer i skallen. När jag är klar med alla inlämningar som ska in är jag åter här på bloggen!

/Carolina

Utvärdering efter Eamon

Asslatjejerna / 01 Februari, 2014 - 20:03 / Vardag
0 kommentarer

Idag var jag uppe i stallet 07:00 och började bygga bana som senare skulle användas till Eamonträning. Jag hann också med att göra fint inne hos Embla samt rykta och putsa henne lite extra. Ni vet klippa öron och reda ut minsta lilla tova i svansen hihi.
 
Embla var också först ut och vi började passet med att jobba med tempoväxlingar i skritt. Eamon var mycket noggrann med att vi hellre skulle få fram dom några steg extra än att dom gick och såsade och gick att ta tillbaka lätt. Eamon lägger stor vikt på rätt energi från både häst och ryttare. Att vara positiva och framåt i början hjälper dom längre in i passet också.
 
Så småningom började vi trava på svaga serpentinbågar med bommar i. Ena långsidan hade ett tiotal bommar på rad som vi också skulle rida över med rätt tryck och balans. Embla kändes ganska jämn och fin om än något stel. Hon ville inte riktigt släppa i början. Dock mjuknade hon rejält när vi senare hade hoppat ett par språng. Vi jobbade också över två galoppbommar på voltspåret. Vi skulle behålla ställningen över hindret och fokusera på att rida rätt helt enkelt. När passet började lida mot sitt slut så satte vi ihop alla hinder till en bana. Jag tyckte Embla och jag fick mycket hjälpt av detta och en riktig push framåt. Jag är hur nöjd som helst!
 

På tur var Dunört och jag uppfatte henne till en början väldigt underlig. Hon var stretigare än tidigare dagar och inte alls lika tillfredsställd som innan. Jag trodde att det skulle släppa efter ett par bågar och tempoväxlingar, men det höll i sig ett bra tag. Det var nästan så jag började undra om det var någonting fel på henne, eftersom hon gått otroligt bra tidigare dagar. Men så blir ju jag fort nojjig också... Iallafall, när vi hade hoppat ett par språng blev hon, precis som Embla, mjuk i kroppen. Hon var mer eftergiven och hade ett härligt påskjut bakifrån. Hon var dessutom väldigt lyhörd även om hon stundtals blev väldigt pigg. 
 
När vi skulle hoppa bana kändes det lite motigt i början. Hon skuttade lite som hon ville och blev irriterad när jag tog en förhållning. Alltså riktigt tjurig, vilket inte alls är likt henne. Därför fick vi emellanåt göra lite lydnadsövningar vid sidan av och det gav verkligen resultat. Det blir så systematiskt att hästen förstår precis vad som ska göras. Sista rundan när jag fick till en rund och bärig galopp blev det kalasbra. Kändes väldigt bra att avsluta dagen efter detta!
 
Här har vi bland annat Wilma och Lövvi från idag. Bara en av dom mycket nöjda ekipagen! Fotad av hennes mamma Linnea!